Sušno razdoblje Hollywooda: Pogledali smo trenutno najpopularniju seriju na Netflixu

Foto: Press

Da je službeno pala i posljednja barijera koja je odvajala žanrove filma i televizije, dokazuje i najpoznatiji biceps Hollywooda, glumac i političar Arnold Schwarzenegger. Učinila su to brojna slavna imena poput Sylvestera Stallonea (Tulsa King), Seana Penna i Julije Roberts (Gaslit), a bogami i Harrisona Forda i Helen Mirren (1934.), pokazujući da serije danas pričaju priče za koje filmovi imaju sve manje snage. 

FUBAR, naslov koji je skraćenica izraza FUCKED UP BEYOND ALL RECOGNITION, daje naznake obećavajuće zbrke, predstavlja Arnieja kao prekaljenog operativca CIA-e. Dobrodržeći 75-godišnji glumac igra 65-godišnjeg taticu od formata, koji buši kanalizacijske tunele Antwerpena i ubija zbog kongoanskih dijamanata dok istovremeno figurira kao uzoran obiteljski čovjek i trgovac spravama za vježbanje. Fitness mu je samo pokrivalica, nešto kao cvjećarnica grupi TNT ili mesnica u Sopranosima.

Netflixov hit ima blizu stotinjak milijuna sati pregleda i neodoljivo podsjeća na veliku filmsku uspješnicu True Lies koju je 1994. godine režirao James Cameron. Podsjetimo se, Arnie je u tom filmu igrao prodavača računala koji vodi dvostruki život i zapostavlja svoju suprugu dok ne postane jasno da je on zapravo agent tajne službe. 

Što je sada sjebano do neprepoznatljivosti?

FUBAR nije samo prepakiravanje tog filma već svih onih simpatičnih filmova u kojima pojedinci vode dvostruki život ne znajući da i sami žive pored tajnog agenta (sjećate se Brangeline u Mr. & Mrs. Smith). U Netflixovoj seriji, čiji je kreator Nick Santora, sprema se nekakav međunarodni incident koji uključuje vođu južnoameričke separatističke organizacije Boroa (igra ga Gabriel Luna) s vezama s Lukeovom prošlošću, a ispostavlja se da CIA ima tajnog agenta u taboru tog vođe.

A agentica je - tko drugi nego Emma (Monica Barbaro), regrutirana baš zato što je talent naslijedila od tate. Otac i kći usred gvajanske prašume shvate da su godinama potajno radili kao CIA-ini operativci, a potom i da je cijeli njihov život temeljen na laži. Rezultirat će to nizom komičnih situacija. 

 

Netflixov sinopsis kaže da su oni primorani udružiti se kao partneri da bi uništili internacionalnog terorista. FUBAR se tako bavi univerzalnom obiteljskom dinamikom smještenom u globalnu pozadinu špijuna, fantastične akcije i humora. Sve je već viđeno, i izlizano, kao uostalom i Schwarzeneggerov akcent.

Od ostalih prožvakanih detalja u seriji, tu su još kamere u gumbima na košuljama, cijanid u ampulama, telefoni bez brojčanika i oružje za masovno uništenje. Međutim iz nekog razloga FUBAR funkcionira kao parodija, zbijajući šale na kompletnu filmografiju slavnog glumca. 

Pusti mozak na pašu

Hollywood se već dugo nalazi u kreativno sušnom razdoblju pa zato poseže za onim što bi moglo podgrijati nostalgiju publike. Arnie funkcionira usprkos svojim staračkim pjegama i ofarbanoj kosi. Novca nije nedostajalo pa se serija sastoji od izdašno budžetiranih 8 epizoda (moglo je i 5), dobro izvedenih vratolomija i osrednjih šala. Prva sezona ima kraj koji ostavlja prostora drugoj sezoni. Bonus? Arnieja u seriji zovu Austrijanac, govori njemački, ali isto kao i engleski - s Terminator akcentom. 

Široke narodne mase na IMDB-ju ocijenile su ga s mršavih 6.5. Damama bi se mogao svidjeti ključni detalj zapleta, a to je činjenica da Luke želi ponovo osvojiti srce svoje voljene. Ono što bi se eventualno moglo izvući kao pouka jest da "bez starca nema udarca" i da gerijatrija koja upravlja američkim službama (počevši od njihovog predsjednika) nije za odbaciti. I… možda da se isplati ići u teretanu ako želite dobro ostarjeti.

Pročitajte više