Tiktokerica osuđena na dvije godine zatvora zbog videa na kojem jede svinjetinu

Screenshot: TikTok

Tiktokerica Lina Mukherjee osuđena je na dvije godine zatvora u Indoneziji zbog videa na kojem recitira islamsku molitvu pa zatim jede svinjetinu, što je naišlo na široku osudu u muslimanskoj većinskoj zemlji. Snimka je postala viralna i prikupila je milijune pregleda.

U videu se Lina mršti dok izgovara muslimansku molitvu prije nego što pojede hrskavu svinjsku kožu. Netko ju je prijavio pa je influencerica na sudu u gradu Palembangu proglašena krivom za "širenje informacija s ciljem poticanja mržnje protiv vjerskih pojedinaca i određenih skupina".

@selebvirallterkini #artisviral #makanbabi #linamukherjee #fyp #fypシ ♬ suara asli - SELEBVIRALL

Mukherjee, koji je i sama muslimanka, također je zbog videa kažnjena velikom novčanom kaznom - naloženo joj je da plati 250 milijuna rupija (15.000 eura). Indonezija je najveća nacija s muslimanskom većinom na svijetu i ima stroge zakone o bogohuljenju.

"Znam da sam u krivu, ali..."

Svinjetina se prema islamu smatra haramom, odnosno nedopuštenom. Lina je nakon suđenja novinarima rekla da je iznenađena presudom. "Znam da sam u krivu, ali nisam očekivala ovu kaznu", rekla je Lina na lokalnoj postaji Metro TV.

Najviše muslimansko svećeničko tijelo Indonezije, indonezijsko vijeće Ulema, presudilo je da je njezin video bogohulan. Popularna kreatorica ima više od 2.2 milijuna pratitelja na TikToku. Njezin je slučaj posljednji visokog profila u nizu osuda za bogohuljenje posljednjih godina.

Prošle je godine šest osoba uhićeno nakon što je lanac barova promovirao besplatni alkohol za posjetitelje po imenu Mohammed. A 2017. je kršćanski bivši guverner Jakarte bačen iza rešetaka jer je optužen za vrijeđanje islama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više