Učiteljica dobila otkaz jer je učenicima čitala odlomke iz Dnevnika Anne Frank

Foto: Shutterstock

Učiteljica u teksaškom Hamshireu dobila je otkaz nakon što je pročitala odlomak iz Dnevnika Anne Frank: Grafička adaptacija, grafičke verzije te knjige, namijenjene mladim čitateljima. 

>>Plazibat čitao odlomke iz knjiga pa se zajapurio: Moramo zaštititi dicu od ovog

Učiteljica osmog razreda je otpuštena nakon što su dužnosnici nezavisnog školskog okruga Hamshire-Fannett zaključili da je "predstavila neprikladnu knjigu učenicima", piše KFDM. Okrug je u utorak poslao e-mail roditeljima, obavještavajući ih da se knjiga, za koju kažu da nije odobrena, više neće čitati u školama.

"Čitanje tog sadržaja će odmah prestati. Profesorica će uskoro prenijeti svoje isprike vama i učenicima, a ispričala se i nama", stoji, između ostalog, u mailu. Dodano je i da je učiteljica otpuštena momentalno te da nastavu sad drži njena zamjena. 

Dijelovi vezani uz seksualnost

Učenicima osmog razreda navodno je pročitan dio grafičke novele u kojem Frank razmišlja o svojim genitalijama i govori da želi vidjeti grudi svoje prijateljice. Inače, razmišljanja o seksualnosti bila su uključena i u izvornu pisanu verziju Dnevnika Anne Frank, ali su izbačena u kasnijim izdanjima.

Grafički roman, koji je napisao Ari Folman, a ilustrirao David Polonsky, adaptacija je dnevnika 13-godišnje Anne Frank, koji je pisala dok se s obitelji skrivala u Amsterdamu pod nacističkom okupacijom. Ovo nije prvi put da u SAD-u dolazi do rasprava oko ovog grafičkog romana. Srednja škola na Floridi zabranila ga je nakon što se udruga Moms for Liberty usprotivila seksualnom sadržaju knjige i ustvrdila da knjiga "ne podučava točno o Holokaustu".

Pročitajte više

 

Pročitajte više