Ukrajince na zračne napade upozorava glas Lukea Skywalkera iz Ratova zvijezda

Screenshot: Youtube

"PAŽNJA. Uzbuna za zračni napad. Nastavite do najbližeg skloništa", govori glas Jedi viteza. To je nadrealni trenutak u rusko-ukrajinskom ratu: ozbiljan, ali smirujući bariton glumca Marka Hamilla, Lukea Skywalkera iz Ratova zvijezda, koji poziva ljude da se sklone svaki put kad Rusija ponovno pokrene zračno bombardiranje Ukrajine.

Upad holivudske znanstveno-fantastične fantazije u sumornu svakodnevnu stvarnost rata u Ukrajini posljedica je Hamillove odluke da posudi svoj poznati glas za Air Alert - aplikaciju povezanu s ukrajinskim sustavom protuzračne obrane. Kada sirene za zračnu uzbunu počnu zavijati, aplikacija također upozorava Ukrajince da možda dolaze ruski projektili, bombe i smrtonosne bespilotne letjelice.

"Nemoj biti nemaran. Tvoja pretjerana samouvjerenost je tvoja slabost", savjetuje Hamillov glas. 

Glumac kaže da se divi kako je Ukrajina "pokazala takvu otpornost pod tako strašnim okolnostima". Njihova borba protiv ruske invazije, koja je sada u svojoj drugoj godini, podsjeća ga na sagu Ratova zvijezda, a njegov način pomaganja bio je izgovaranje upozorenja za zračni napad na engleskom jeziku i davanje prizvuka Ratova zvijezda.

"Bajka o dobru i zlu je u skladu s onim što se događa u Ukrajini. Ukrajinski narod koji se okuplja za cilj i tako herojski reagira. Nemoguće je ne biti nadahnut time kako su prebrodili ovu oluju", rekao je Hamill u intervjuu za The Associated Press. Kad opasnosti s neba prođu, Hamill putem aplikacije objavljuje da je "zračna uzbuna gotova" uz ohrabrujuće riječi: "Neka Sila bude s tobom."

Brojni korisnici radije slušaju Hamilla nego upozorenja na ukrajinskom

Iako aplikacija ima postavku i na ukrajinskom jeziku, kojoj glas posuđuje žena, neki Ukrajinci više vole da im Hamill priopći loše vijesti o tome da bi još jedno rusko bombardiranje moglo biti neizbježno. Bohdan Zvonyk, 24-godišnji korisnik aplikacije koji živi u više puta pogođenom zapadnom gradu Lavovu, kaže da je odabrao Hamillov glas radije nego ukrajinski jer pokušava poboljšati svoj engleski. 

Nakon jedne dojave Zvonyk se vozio trolejbusom kada se iz njegovog telefona začuo Hamillov glas. Rekao je da se čovjek ispred okrenuo prema njemu i rekao smiješeći se: "Oh, ti prokleti Sithi", misleći na ruske snage. Sithi su zlonamjerni neprijatelji Jedija.

Ajax Systems, ukrajinski proizvođač sigurnosnih sustava koji je sudjelovao u razvoju aplikacije, nada se da će Hamill potaknuti ljude izvan Ukrajine da je preuzmu kako bi osjetili tjeskobu koju doživljavaju Ukrajinci zbog alarma koji para živce te smrti i razaranja u zraku. Aplikacija je preuzeta više od 14 milijuna puta, a brojni korisnici koriste postavku na engleskom jeziku kako bi čuli Hamillov glas.

"Za ljubitelje Ratova zvijezda to zvuči stvarno fantastično. To je neka vrsta ukrajinskog mentaliteta, pronaći malo humora čak i u lošoj situaciji ili pokušati biti pozitivan", rekla je Valentine Hrytsenko, direktorica marketinga u Ajaxu.

Pročitajte više