"Krađa ideja je ustaljena praksa": Hoće li TikTok uništiti aplikaciju koju je pokrao?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Press

TIKTOK je ovih dana predstavio novu opciju, koju su nazvali TikTok Now, a koja konceptom i idejom nevjerojatno podsjeća na omiljenu aplikaciju generacije Z - BeReal.

Naime, TikTok Now trebao bi funkcionirati na identičan način kao BeReal - u različito doba dana dolazi obavijest kojom se pozivaju sve osobe da snime ono što rade u tom trenutku koristeći prednju i stražnju kameru u istu vrijeme.

"Platforme kopiraju jedne druge, ali uvijek se zna tko je bio prvi"

Stručnjak za TikTok marketing Dario Marčac rekao je za Index kako smatra da će TikTok Now predstaviti ozbiljnu konkurenciju BeRealu.

"TikTok ima puno veću bazu korisnika od BeReala. Međutim, BeReal je inovacija i nešto drugačije na tržištu, stoga je TikTok shvatio da veliki broj novih generacija počinje koristiti tu društvenu mrežu. Uvođenjem nove opcije Now i dodavanjem sitnih detalja po kojem se razlikuje od BeReala, kao što je snimanje kratkih videa od 10 sekundi u trenutku, TikToku daje prednost nad BeRealom", pojasnio je.

Osvrnuo se i na činjenicu da je TikTok besramno iskopirao BeReal.

"Instagram je iskopirao ideju Storyja od Snapchata, ideju IGTVa od Youtubea i ideju Reelsa od TikToka. Zatim je YouTube napravio YouTube Shorts po uzoru na TikTok. Ovo su samo neki primjeri kopiranja ideja koji su se dogodili u posljednje vrijeme.

Platforme shvate u kojem smjeru ide potražnja i preuzimaju interesantne stvari, ali se uvijek zna tko je krenuo prvi. Osobno mi je BeReal jako zanimljiva društvena mreža i bit će mi žao ukoliko nemaju razrađenu strategiju ili financije da se odupru ovakvom udarcu", rekao je.

"BeReal bi mogao uzvratiti TikToku"

Marčac smatra da bi aplikacija ipak mogla izvući asa iz rukava da se suprotstavi TiikToku.

"BeReal je jako mlada društvena mreža, imaju još puno prostora za napredak. Najjednostavniji primjer je baza pratitelja. Trenutno je moguće imati 500 prijatelja na BeRealu i to je to. Ukoliko kreator dođe do 500 konekcija, više ne može nikoga dodati, niti itko može dodavati njega. Uvođenjem opcije 'Follow' dodatno će produžiti vrijeme korištenja aplikacije.

Također, nisu razrađeni profili. Kada se otvori profil bilo koje osobe, nema objava, sve se gleda preko naslovne stranice. BeReal se može još razvijati s brojnim inovacijama, a sve ovisi o tome kakve investicije imaju i koji im je cilj s aplikacijom. Tu potencijalno leži glavni as koji bi ova nova platforma mogla izvući", zaključio je.

Isti koncept

Podsjetimo, BeReal su osnovali francuski poduzetnici Kévin Perreau i Alexis Barreyat, a aplikacija je osmišljena kao "nov i jedinstven način da otkrijete tko su zapravo vaši prijatelji u svakodnevnom životu".

BeReal svojim korisnicima također u bilo koje doba dana šalje notifikaciju da imaju dvije minute da snime nefiltriranu fotografiju koristeći i prednju i stražnju kameru na svojim telefonima.

Iako fotografiju možete snimiti nakon tog vremena, drugi korisnici će biti obaviješteni da je došlo do kašnjenja u stvaranju slike i da to možda nije iskren prikaz trenutnog života. Korisnike se potiče da dodaju osobe koje poznaju, a ne da gomilaju golemu sljedbu neznanaca. Sve slike nestaju nakon što aplikacija obavijesti korisnika da objavi novu fotografiju.

Fotografije koje objavljujete su prema automatskim postavkama privatne i vidljive samo odobrenim prijateljima, no moguće je javno podijeliti fotografije ako to želite. Korisnici mogu gledati tuđe fotografije samo ako su sami nešto objavili.

Ovaj koncept zapravo je sada u potpunosti preuzeo TikTok Now.

U TikTok Nowu kreatori sami odlučuju tko može pregledavati njihov sadržaj. Također mogu i blokirati druge korisnike i odabrati one čiji će se komentari prikazati na njihovom računu.

Osobama mlađim od 16 godina profil će automatski biti privatan i sadržaj će moći dijeliti jedino s prijateljima.

Punoljetni će pak imati više mogućnosti dijeljenja te će se njihov sadržaj prikazati i široj TikTok zajednici.

Pročitajte više