VIDEO Bake kuhaju: Jadranka iz Brinja priprema ukusnu domaću sarmu i pitu od jabuka

Foto: Index Video

VEĆ TRIDESET godina baka Jadranka Vučetić ima nesvakidašnji zadatak. U 15 sati svakog dana otvara vrata meteorološke stanice naselja Brinje i očitava podatke te ih šalje DHMZ-u. To je godinama radio njezin muž, dok danas to radi samo ona.

Baka Jadranka živi u općini Brinje koja se nalazi između obronaka Velebita i Male Kapele, u Ličko-senjskoj županiji. U istoimenom naselju je provela cijeli svoj život. Posjeduje, kako kaže, kokice, piliće, i "gude" koje hrani domaćim proizvodima.

Jadranka je usavršila recepte za tradicionalnu sarmu i pitu od jabuka te ih je odlučila pokazati u Indexovu serijalu Bake kuhaju.

Lokalna sarma je poznata po tome što u nju ide sušeno svinjsko dimljeno meso, a potvrdila je to i baka Jadranka. To daje još snažniju dimljenu aromu. Prema njezinom receptu, u pola kilograma mljevene junetine dodaje se 250 g dimljenog špeka. Smjesi za sarmu kasnije dodaje jedno jaje i šalicu riže koja se ostavlja u vodi da malo nabubri.

Prava lokalna sarma ipak se ne radi bez luka i češnjaka, stoga baka Jadranka sugerira jedan cijeli luk i režanj češnjaka uz začine. Baka Jadranka zna kako pošten obrok u bilo koje godišnje doba ne prolazi bez povrća, a među zdravijim namirnicama hrvatske kuhinje jest kiseli kupus, nezaobilazan sastojak omiljenih recepata s mesom, krumpirom, varivima i kobasicama.Tako je i baka Jadranka posegla za "kiselim zeljem". Ipak, sugerirala je kako sa začinima ne treba pretjerivati, jer kiselo zelje u koje se stavlja smjesa je samo po sebi slano.

Dok se sarma krčka u loncu, baka Jadranka priprema generacijama najukusniji domaći desert, pitu od jabuka. Iako je pita od jabuka jedna od najpopularnijih slastica na svijetu, još uvijek se ne zna baš sve o podrijetlu ove receptura. Neki tvrde da je prvi put ugledala svjetlo dana na europskom tlu početkom 14. stoljeća. Tada se umjesto šećera koristio med ili nadjev od sušenog luka.

Drugi izvori upućuju na to da je pita od jabuka ipak došla s engleskog tla. Baka Jadranka je svoju pitu odlučila sljubiti s 250 g oštrog brašna i jednako toliko domaćeg maslaca. Zatim je nadodala jaje, šećer i malo soli te povezala u jednu cjelinu. Nakon toga uslijedilo je valjanje tijesta i stavljanje u pleh.

Baka Jadranka sugerira kiselije jabuke za pitu, ali u nedostatku takvih, svake će poslužiti. Pita se treba peći 45 minuta na 170 stupnjeva.

Detaljan recept kako se rade domaća sarma i pita od jabuka možete pogledati u Index Receptima.

Sadržaj donose Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više