Znate li da postoji bosanska verzija Barbie? Pogledajte kako izgleda

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Tekst: Paula Bosančić/PIXSELL

Talentirana 11-godišnja djevojčica Esma Gljiva iz Vogošće, blizu Sarajeva, svojim nevjerojatnim vještinama pretvara obične barbike u etno lutke odjevene u tradicionalne bosanske nošnje s ukrasima. Ova mlada umjetnica odlična je učenica Osnovne škole Mirsad Prnjavorac u Vogošći i trenira taekwondo. No njena prava strast je folklor.

Esma je odrasla okružena ljubavlju prema folkloru i narodnoj nošnji koju je naslijedila od svoje obitelji, a to je bio i jedan od razloga zašto se odlučila za ovaj neobičan hobi. Sve je počelo tijekom obiteljskog posjeta Mostaru, gdje je, šećući gradom sa svojim roditeljima, primijetila etno lutke u izlogu koje nisu bile odjevene onako kako je ona zamišljala.

 

"Na ideju sam došla kad smo šetali Mostarom i kada sam vidjela lutke koje nisu bile pravilno odjevene. Pokušala sam to bolje napraviti i mislim da sam uspjela", rekla je Esma.

Sve narodne nošnje prisutne u BiH

Trudi se izrađivati sve narodne nošenje prisutne u Bosni i Hercegovini, pa tako izrađuje muslimansku gradsku nošnju specifičnu za Doboj, Glamoč i Stolac, pravoslavnu karakterističnu za okolicu Sarajeva i katoličku iz predjela Kreševa.

"Radim pet nošnji. To su muslimanska, katolička, pravoslavna, glamočka i linđo i sve su posebne. Naprimjer, muslimanska nošnja ima dimije u raznim bojama s ukrasima na prslucima i pojasevima. Katolička je posebna po oglavlju i dugoj haljini s čipkom, a pravoslavna je posebna po crnim dimijama te crnim i bijelim suknjama i svilenim maramama", objašnjava Esma i dodaje kako joj cijela obitelj pomaže.

"Svi znamo kako te nošnje izgledaju, braća mi pomažu oko Kenova, odnosno Kenove oblačimo u mušku nošnju pa mi braća pomažu kako da to da bolje izgleda. Oko ženske odjeće mi pomažu mama i baka", rekla je Esma i dodala: "U obitelji su svi plesali folklor, mama, baka, tata, deda, a sad evo i ja i braća, tako da je i to bila neka motivacija za rad".

Puno strpljenja i rada

Proces stvaranja ovih malih remek-djela zahtijeva puno strpljenja i pažnje. Esma prvo nabavi lutke od prijatelja i poznanika, a zatim sama izrađuje minijaturne komplete narodnih nošnja koje šije na maloj šivaćoj mašini koju joj je kupila njena baka Alma.

"Za jednu lutku mi treba dva, tri pa i do četiri sata. Za malu lutku mi treba manje, za Kena tri i pol sata, a za žensku nošnju mi najviše treba jer ima najviše detalja", kaže Esma.

Mini biznis na društvenim mrežama

Djevojčica lutke prodaje na Facebooku, ali ne zaradi puno. Cijena jedne lutke je 30 KM (oko 15 eura), a kad se uzmu u obzir materijali koje je koristila ne ostane joj puno. No ona to ne radi zbog novca, već zbog ljubavi prema folkloru.

"Prodajem lutke preko društvenih mreža i javljaju se ljudi iz raznih država. Najviše iz Bosne, ali iz drugih država, primjerice Kanade, Švedske, Engleske", govori Esma. Jedna od njenih lutaka čak je stigla do ambasadorice Bosne i Hercegovine u Češkoj, Martine Mlinarević, koja ju je podijelila na društvenim mrežama, pruživši tako Esmi podršku.

"Svi u obitelji smo uključeni u Esmin mali biznis. Ona je došla na tu ideju i svi smo je podržali. Dajmo joj apsolutno punu podršku i ovo je jedan od primjera kako si djeca mogu naći zanimaciju i da kroz taj posao steknu radne navike, što je prvenstveno bio i naš cilj", rekao je Esmin tata, Bego Gljiva.

Pročitajte više

 

Pročitajte više