Prirodna kozmetika je sve popularnija, našli smo novi brend po povoljnim cijenama

Foto: Shutterstock, PR

STUDIJA koju je provela Environmental Working Group pokazala je kako žene godišnje u tijelo unesu u prosjeku između 2 i 4 kilograma kozmetičkih proizvoda kroz kožu i kosu. Mnogi od nas svakodnevno koriste kozmetičke proizvode ili šminku, a oni mogu sadržavati stotinjak različitih umjetnih kemikalija.

Prema nekim studijama, žene dnevno putem kože u tijelo unesu prosječno 168 različitih kemikalija, a muškarci oko 85. Kao što je važno paziti što jedemo i pijemo, važno je paziti i što unosimo u tijelo putem kože. Ako još niste pronašli prirodnu alternativu za kozmetiku koju koristite, evo koji brend možete isprobati i otkriti koje su sve prednosti prirodne kozmetike.

Velik izbor i niske cijene prirodne njege

Proizvodi iz linije prirodne kozmetike bevola naturals® imaju certifikat "NATRUE", koji jamči da se u njihovoj recepturi ne koriste silikoni, parafini, mineralna ulja, mikroplastika, umjetne boje i mirisi, pa ih mogu koristiti i osobe osjetljive kože ili djeca.

Pakiranja bevola naturals® proizvoda se također optimiziraju s obzirom na održivost kako bi se ambalaža mogla reciklirati i doprinijeti smanjenju emisije ugljikovog dioksida. Širok raspon proizvoda za njegu i higijenu cijele obitelji se može pronaći u Kaufland trgovinama, čime Kaufland doprinosi promicanju klimatski neutralnih proizvoda i pokazuje predanost zaštiti okoliša, klime te životinjskih i biljnih vrsta.

Foto: PR

U nastavku pročitajte koje su još prednosti odabira prirodne kozmetike, kako za vašu kožu i kosu, tako i za očuvanje okoliša.

Prirodna kozmetika je bogata hranjivim tvarima

Konvencionalna kozmetika često sadrži sastojke koji mogu biti štetni za kožu, poput konzervansa, umjetnih boja i sulfata. S druge strane, prirodna kozmetika koristi prirodne sastojke kao što su biljke, biljna ulja i cvjetni ekstrakti, koji su bogati hranjivim tvarima.

Primjerice, biljke poput kamilice, lavande ili nevena imaju svojstva koja pomažu u hidraciji kože, a mogu imati i protuupalna svojstva. Tu su i biljna ulja poput arganovog, kokosovog i ricinusovog.

Ona su bogata hranjivim tvarima poput vitamina E, antioksidansa i esencijalnih masnih kiselina, koje pomažu u hidraciji i obnavljanju elastičnosti kože. Prirodna kozmetika također može sadržavati minerale poput cinka, magnezija i željeza, koji pomažu u održavanju zdrave kože, kose i noktiju.

Prikladna za osobe s osjetljivom kožom

S obzirom na to da prirodna kozmetika ne sadrži štetne kemikalije, umjetne boje i sintetičke mirise, već sastojke koji dolaze iz prirode, manja je vjerojatnost da će izazvati alergijske reakcije i nuspojave kao što su iritacija kože ili vlasišta. Zato je prikladniji izbor za osobe s osjetljivom kožom ili ljude sklone alergijama.

U prirodnoj kozmetici koriste se blagi sastojci koji su nježni prema koži. Uz to što ne iritiraju kožu, mogu imati i umirujući učinak na kožu i vlasište, pa su bolji izbor za ljude koji imaju upalna stanja poput psorijaze. Dok neki sastojci iz konvencionalne medicine mogu isušivati kožu, prirodna kozmetika ima visok udio hidratantnih sastojaka, pa je mogu koristiti i oni koji imaju suhu kožu.  

Foto: Shutterstock

Sprječava kožu da se "ulijeni"

Još jedna prednost prirodne kozmetike je to što potiče kožu da "radi sama". Kada se koža previše oslanja na umjetne sastojke, može postati ovisna o kozmetici i "ulijeniti se". S druge strane, prirodni sastojci potiču kožu da sama aktivira prirodne metaboličke procese umjesto da ih nadomješta. 

Primjerice, prirodna kozmetika potiče kožu da proizvodi kolagenska i elastinska vlakna, važna za održavanje elastičnosti kože. Njihova proizvodnja inače se smanjuje starenjem kože, što dovodi do pojave bora, pa je važno potaknuti kožu da sama proizvodi ove proteine. Uz to, prirodna kozmetika potiče kožu da proizvodi lipide. Ovi spojevi su važni za održavanje ravnoteže vlage u koži i pomažu joj da ostane meka i hidrirana.

Koža ih može razgraditi

Sastojci u prirodnoj kozmetici se mogu prirodnim putem razgraditi u tijelu. Nakon što ih koža upije, mogu se brzo ukloniti iz tijela kroz procese metabolizma i izlučivanja. Neke sastojke poput antioksidansa, vitamina i minerala tijelo može i učinkovito iskoristiti.

S druge strane, proizvođači konvencionalne kozmetike koriste konzervanse i slične kemikalije kako bi produljili rok trajanja proizvoda. Ove umjetne sastojke naše tijelo teže prepoznaje i razgrađuje, pa se mogu godinama nakupljati u tijelu, što može imati i neke negativne utjecaje na zdravlje.

Foto: PR

Doprinosi očuvanju planeta

Kad koristimo prirodnu kozmetiku, osim što činimo dobro za svoje tijelo, radimo to i za okoliš. Prirodna kozmetika se proizvodi od ekološki prihvatljivih sastojaka koji se dobivaju izravno iz prirode ili uzgajaju na održiv način.

Ne sadrži pesticide i druge štetne kemikalije koje ispiranjem dospijevaju u zemlju, vodu i zrak i tako zagađuju okoliš. Odabirom prirodne kozmetike doprinosimo zaštiti bioraznolikosti i očuvanju prirodnih staništa životinja. Osim toga, proizvodnja prirodne kozmetike često jamči da proizvodi nisu testirani na životinjama.

Kod odabira kozmetike važno je donositi informirane odluke kako biste napravili dobre odabire kako za svoje zdravlje tako i za dobrobit planeta.

Sadržaj donose Index i Kaufland Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više