11 muškaraca silovalo i tetoviralo djevojku u Maroku, dobili 20 godina zatvora

Screenshot: France 24

SUD u Maroku odredio je zatvorske kazne u trajanju od 20 godina za 11 muškaraca proglašenih krivim za silovanje i otmicu 17-godišnje djevojke 2018. godine.

Djevojka imena Khadija optužila je počinitelje da su je napali i silovali. Nakon napada na tijelu su joj bili vidljivi ožiljci, opekline i tetovaže koje su joj, kako ona tvrdi, nanijeli silovatelji.

U intervjuu 2018. rekla je da nikada neće oprostiti napadačima, piše BBC.

Zakon o nasilju nad ženama

Khadijin odvjetnik, Ibrahim Hachane, rekao je za novinsku agenciju AFP da će se žaliti na presudu, za koju smatra da je preblaga jer oni koji su osuđeni za trgovinu ljudima mogu dobiti do 30 godina zatvora.

Udruge za ljudska prava upozoravaju na to da su napadi na žene česti u Maroku, a studija je pokazala da je više od polovice žena doživjelo neku vrstu nasilja.

Vlada je 2018. donijela zakon koji kriminalizira nasilje nad ženama, uključujući zabranu prisilnog braka, seksualno uznemiravanje na javnim mjestima i pooštrene kazne za određene oblike nasilja.

No organizacija Human Rights Watch kritizirala je ovaj zakon jer nije izričito kriminalizirao silovanje unutar braka te nije odredio preciznu definiciju nasilja u obitelji.

"Ovaj napad me je uništio"

Khadija je rekla da ju je ovaj napad "uništio".

"Pokušala sam pobjeći nekoliko puta, ali su me uhvatili i pretukli", rekla je za marokansku televiziju 2018. godine.

"Mučili su me, nisu mi dali ni jesti ni piti, a nisu mi dozvolili ni da se istuširam", dodala je.

Rođaci osumnjičenih optužili su u medijima Khadiju za laž i rekli da ona živi "izopačenim" načinom života.

Pročitajte više