KORONAVIRUS

13 putnika koji su doputovali u Nizozemsku pozitivni na omikron

Foto: EPA

POTVRĐENI su novi slučajevi novog soja omikrona u Europi.

Kako javlja BBC, 13 putnika koji su avionom doputovali iz Južne Afrike u Nizozemsku pozitivno je na novu varijantu koronavirusa. 

 

61 putnik pozitivan na koronu, kod 13 potvrđen omikron

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je od oko 600 putnika, koji su jučer s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz južne Afrike, 61 pozitivan na koronavirus.

Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog omikron.

Kada su u petak doputovali u Amsterdam, putnici iz Južne Afrike satima su čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja.

Jedan je putnik u zračnoj luci cijeli događaj opisao kao "distopijski", kazavši da su putnici prošli pravi pakao.

Novinarka New York Timesa Stephanie Nolen je javila da su putnici, uključujući bebe i mališane, bili u jednu prostoriju nagurani kao sardine te da barem 30 posto putnika nije nosilo maske ili su ih imali samo preko usta.

"Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u Schipholu ili blizu njega", rekle su zdravstvene vlasti.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

Nova varijanta potvrđena u sedam europskih zemalja

U Europi je novi soj potvrđen u Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, a sada i u Nizozemskoj. Nakon Nizozemske omikron je potvrdila i Danska, kao sedma Europska zemlja u kojoj je pronađena nova varijanta. 

Na novi soj se sumnja i kod jedne osobe u Austriji, no još nije potvrđen. 

Varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, a ubrzo je otkrivena i u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu. U petak je prvi europski slučaj detektiran u Belgiji u mlade putnice koja je stigla iz Egipta preko Turske.

Brojne vlade brzo su reagirale na pojavu nove varijante koronavirusa s velikim brojem mutacija, kako bi spriječile masovnije širenje zaraze, javlja u nedjelju AFP i dodaje da je Australija već zabilježila prve slučajeve južnoafričke varijante te da je Izrael zatvorio granice za strane državljane. Države članice Europske unije dogovorile su se u petak da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon otkrića nove varijante koronavirusa.

Kakav je to novi soj

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere, za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete, koja ima tri, ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja. 

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao "zabrinjavajuću varijantu".

Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla značajno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije, no neki znanstvenici upozoravaju da ni neki drugi sojevi, koji su smatrani opasnima, nisu preuzeli primat. 

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.

Izrael potpuno zatvara granice za strance

Izrael je zbog omikrona odlučio potpuno zatvoriti granice za strance.

Izraelski premijer Naftali Bennett je rekao da je oglašeno zvono na uzbunu, da će vlada naručiti 10 milijuna kompleta PCR testova kako bi se othrvali "vrlo opasnoj varijanti".

Pročitajte više