Admiral iz NATO-a stigao u Zagreb, sastao se s Banožićem

Foto: Vlada

MINISTAR obrane Mario Banožić je u Zagrebu predsjedavajućem Vojnog odbora NATO-a, admiralu Robertu Baueru, rekao kako hrvatska vlada podupire NATO-vu politiku proširenja na nove članice, priopćeno je iz Ministarstva obrane. 

Banožić je uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja i suradnike danas zaželio dobrodošlicu Baueru u Ministarstvu obrane, istaknuvši pritom da će Hrvatska nastaviti ispunjavati svoje obaveze u NATO-u „kao odgovorna članica koja doprinosi međunarodnoj sigurnosti“, stoji u priopćenju. 

"Vlada podupire NATO-ovu politiku proširenja"

„Uskoro nas očekuje summit u Madridu gdje će se usvojiti novi Strateški koncept za kojeg vjerujemo da će biti u skladu s trenutnim sigurnosnim okruženjem, ali će također pokazati smjer djelovanja Saveza u bliskoj budućnosti“, rekao je Banožić i dodao da vlada podupire NATO-ovu politiku proširenja na nove članice, a posebno one koje dijele vrijednosti Saveza.

Švedska i Finska nedavno su podijele službeni zahtjev za primanje u NATO. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović smatra da Hrvatska njihov ulazak treba uvjetovati reformom izbornog zakona u BiH jer su Hrvati godinama izloženi izbornim manipulacijama.

Bauer: Hrvatska je lider u regiji

Na sastanku Banožića i Bauera razgovaralo se o situaciji u Ukrajini, jačanju NATO-a, stanju na zapadnom Balkanu, sudjelovanju hrvatskih vojnika u operacijama te o opremanju i modernizaciji hrvatske vojske. 

„Hrvatska ima puno razumijevanja za ukrajinski narod te će nastaviti podržavati i pomagati Ukrajini. Republika Hrvatska podupire nastojanja Bosne i Hercegovine na njenom putu prema euroatlantskim integracijama“, istaknuo je Banožić. 

Bauer je Hrvatskoj čestitao 31. obljetnicu vojske, pa kazao kako mu je velika čast biti u Hrvatskoj. 

 „U jugoistočnoj Europi, regiji od važnog značaja za NATO, Hrvatska je lider i ima vodeću ulogu“, rekao je. 

Pročitajte više