Afganistanci pod talibanima žive bez rata, ali i bez nade

Foto: EPA

GODINU dana od uspostave vlasti talibani su obilježili manjim proslavama, dok se Afganistan bori s rastućim siromaštvom, sušom, pothranjenošću i sve slabijom nadom među ženama da će imati neku ulogu u budućnosti zemlje. Uz nešto slavljeničkih pucnjeva u zrak u Kabulu, talibanski borci su se okupili mašući crno-bijelom talibanskom zastavom kako bi obilježili godinu dana otkako su umarširali u glavni grad, nakon zapanjujućeg niza pobjeda na bojnom polju.

"Ovaj dan je dan pobjede istine nad lažima i dan spasa i slobode afganistanske nacije", poručio je priopćenjem glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Zemlja je sigurnija nego što je bila kad se tvrdolinijaški islamistički pokret borio protiv stranih snaga predvođenih SAD-om i njihovih afganistanskih saveznika iako je lokalni ogranak Islamske države izveo nekoliko napada, ocjenjuje agencija Reuters.

No ta relativna sigurnost ne može prikriti razmjere problema s kojima se talibani suočavaju u pokušaju da pokrenu gospodarski rast Afganistana i uspostave stabilnost. Postoje ogromni pritisci na gospodarstvo, uzrokovani velikim dijelom izolacijom zemlje jer strane vlade odbijaju priznati njezine vladare.

Smanjenja međunarodna pomoć

Razvojna pomoć na koju se zemlja toliko oslanjala smanjena je jer međunarodna zajednica zahtijeva da talibani poštuju prava Afganistanaca, posebno djevojaka i žena, kojima je ograničen pristup radu i obrazovanju.

Talibani zahtijevaju da se vrati 9 milijardi dolara u rezervama središnje banke koje se drže u inozemstvu, ali pregovori s SAD-om nailaze na prepreke, uključujući zahtjeve SAD-a da talibanski vođa kojemu su uvedene sankcije odstupi sa svog položaja zamjenika guvernera središnje banke.

Talibani odbijaju popustiti ovim zahtjevima i poručuju da poštuju sva prava Afganistanaca u okviru njihovog tumačenja islamskog zakona. Sve dok ne dođe do velike promjene u stajalištima bilo koje strane, neće se riješiti problem velikog rasta cijena, rastuće nezaposlenosti i gladi koja će se pogoršati dolaskom zime, dodaje Reuters.

"Svi idemo prema tami i nesreći", rekla je Amena Arezo, liječnica iz jugoistočne pokrajine Gazni. "Ljudi nemaju budućnost, pogotovo žene", dodala je.

Više od polovice stanovnika živi u siromaštvu

Otprilike 25 milijuna Afganistanaca sada živi u siromaštvu, što je više od polovice ukupnog broja stanovnika. Ujedinjeni narodi procjenjuju da bi do 900.000 radnih mjesta moglo biti izgubljeno ove godine.

Fatima, koja živi u pokrajini Herat na zapadu zemlje, rekla je da je primijetila poboljšanu sigurnosnu situaciju tijekom prošle godine, ali je s užasom primijetila i da su škole za djevojčice zatvorene te da postoji nedostatak prilika za žene da se zaposle. Kao i mnoge druge Afganistanke, zatražila je da se navede samo njeno ime, strahujući od odmazde.

Džavid iz južne pokrajine Helmand, gdje su se prije vodile snažne borbe, rekao je da se sigurnost jako poboljšala otkako su se talibani vratili na vlast 20 godina nakon što su svrgnuti uz potporu SAD-a, ali je također osjetio neobuzdanu inflaciju.

Posljednji put kada su talibani vladali Afganistanom, kasnih 1990-ih, žene nisu mogle raditi, djevojčicama je bilo zabranjeno pohađanje škole, a strogi islamski zakon je brutalno provođen, uključujući javna pogubljenja. Civilno društvo i neovisni mediji sve su slabiji, a mnogi iz tog sektora napustili su zemlju.

Misija UN-a nedavno je objavila u svom izvještaju da talibani ograničavaju mogućnost otpora uhićenjem novinara, aktivista i prosvjednika. Glasnogovornik talibana odbacuje takve navode i poručuje da arbitrarna uhićenja nisu dopuštena.

Zemljom i dalje upravlja privremena vlada, a vrhovni vođa talibana, smješten u južnom gradu Kandaharu, može srušiti njene odluke. Neki pravni stručnjaci kažu da nije uvijek jasno kako će se šerijatski zakon interpretirati i primijeniti u praksi.

"Najočitiji problem je što ne postoji uniformnost zakona", rekao je Zalmaj Nišat, afganistanski ustavni stručnjak koji je prethodno radio kao vladin savjetnik. Dodaje da sada arbitrarno zakone tumači vrhovni vođa te da je najveći problem "nepredvidivost".

Pročitajte više

 

Pročitajte više