Afganistankama ove godine zabranjeno upisivanje na fakultete

Foto: EPA

MINISTARSTVO visokog obrazovanja kojim upravljaju talibani zabranilo je ženama u Afganistanu da se prijavljuju na fakultete. To stoji u pismu poslanom privatnim sveučilištima i institucijama visokog obrazovanja, izvijestila je u subotu lokalna televizija TOLOnews.

U dopisu se navodi da se žene "do daljnjega" ne smiju upisivati na fakultete. Otkako su se talibani vratili na vlast u kolovozu 2021., Afganistan je postao jedina zemlja u svijetu koja ženama uskraćuje obrazovanje.

UN pozvao na poništenje odluke

Talibani su prvotno zabranili tinejdžericama da pohađaju školu nakon šestog razreda. Nedavno je sveučilišno obrazovanje za žene obustavljeno do daljnjeg.

Talibani su naveli da su kršenje islamskih kodeksa odijevanja i zajedničko obrazovanje razlog za zabranu pristupa sveučilištima za žene. UNESCO je ranije ovog tjedna ovogodišnji Međunarodni dan obrazovanja posvetio djevojčicama i ženama u Afganistanu.

Glavni tajnik UN-a pozvao je ekstremiste da ponište zabranu pristupa afganistanskih žena i djevojaka srednjem i visokom obrazovanju. Osim toga, Organizacija islamske suradnje, međuvladina skupina koja se sastoji od svih zemalja s muslimanskom većinom, odbacila je tvrdnju talibana da je njihov tretman afganistanskih žena i djevojčica u skladu s islamskim šerijatskim zakonom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više