Agent za nekretnine: Tvrtke vraćaju duplu kaparu i prodaju stan po novim cijenama

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

UNATOČ pandemiji, potresu, ratu u Ukrajini, cijene konstantno rastu već dvije godine. U ovoj godini stanovi u Zagrebu su 15% skuplji nego što su bili lani, rekao je za HRT Boro Vujović, stručnjak za tržište nekretnina. Kaže da su sve to razlozi koji su doveli do toga da imamo tržište nekretnina s cijenama i potražnjom kakva je danas.

Inflacija koja je sveprisutna, rekao je, je prisutna i u građevinskoj industriji. U ovoj godini su cijene prosječno veće 15-20%, kada govorimo o novogradnju.

"Veliki rast cijena ne može biti vječan"

Na obali su cijene više nego u Zagrebu, a većinu nekretnina kupuju stranci. Frano Bezić, stručnjak za tržište nekretnina je rekao da je Dubrovnik inače poznat kao jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj.

"Činjenica je da ima jako puno stranih kupaca. U ovom trenutku nekretnina za prodaju u Dubrovniku gotovo da i nema jer novogradnje praktički ne postoje, zahvaljujući tome, cijene značajno rastu", rekao je.

Na pitanje hoće li viši životni troškovi i rast kamatnih stopa usporiti potražnju i utjecati na cijene, Vujović je rekao da je situacija vrlo kompleksna, te nije siguran da se u povijesti događala ovakva konkretna situacija.

"Imamo inflaciju, novac svaki dan gubi vrijednost. S druge strane, ovo što su najavili povećanje kamatnih stopa, ali i postrožavanje uvjeta kreditiranja će sigurno dovesti do manje potražnje kupaca koji kupuju kreditom, a i dijela onih koji su zbog niskih kamatnih stopa kupovali kreditima kako bi imali određeni prinos na nekretnine", rekao je.

Smatra da ovaj trend neće biti vječan i realno je očekivati da će se smanjiti potražnja i da će se zaustaviti trend ovako velikog rasta cijena. Nije siguran da može doći do neke značajne korekcije cijena prema dolje, ali izvjesno je da će se zaustaviti, s obzirom na manju potražnju.

"Nekretnina ne gubi vrijednost, za razliku od novca"

Cijene materijala i energenata snažno rastu, to utječe na cijenu izgradnje po kvadratu. Bezić kaže da je nedavno razgovarao s građevinarima u Dubrovniku koji razmišljaju o kretanju u neke nove projekte, s obzirom na cijene. Inflacija je, ističe, vrlo važna za one koji imaju novca, kojima nije neophodan kredit za kupovinu nekretnina, a takvih ima jako puno po njegovom iskustvu, kako domaćih tako i stranih.

"Takvi ljudi u ovakvim trenucima shvaćaju da njihov novac više vrijedi ako kupe nekretninu. Dugoročno gledajući, nekretnina nikada ne gubi na vrijednosti, za razliku od novca koji stoji u banci", rekao je.

Bez obzira na situaciju koja je dosta dramatična, smatra da će se nastaviti trend rasta i prodaje nekretnina, posebice na atraktivnim lokacijama.

"Kriza iz 2008. se ne može usporediti s ovim"

Vujović se osvrnuo na 2008. i nekretninsku krizu koja je prethodila financijskoj, kaže da se to ne može uspoređivati s današnjom situacijom jer su tada rasle cijene nekretnina, dok danas rastu cijene svega. Također i okolnosti su drugačije jer je kod nas bio i problem sa švicarskim frankom, bila je velika količina novih ali neprodanih stanova. Danas nije takva situacija.

Na pitanje koliko će uvođenje eura utjecati na kupovinu nekretnina, Bezić kaže da većina građana štednju ima u eurima ili dolarima i da ovo neće bitno utjecati na situaciju.

"Trenutno nam se počelo događati da su investitori koji su primili kapare po cijenama prije godinu dana u situaciji da im se više isplati kupcima vratiti duplu kaparu i prodati stan po većoj cijeni nego po onoj jer su u minusu. Situacija je vrlo zanimljiva", zaključio je.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više