SDP-ovka o Plenkoviću: Tko to želi pomoći drugoj zemlji, a ne poštuje zakon vlastite?

Screenshot: N1

SABORSKA zastupnica i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović je gostujući na N1 govorila o svemu što se odvija oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. No, dotaknula se i drugih političkih aktualnosti.

SDP-ovka je govoreći o datumu glasovanja o obuci ukrajinskih vojnika rekla da s obzirom na to da HDZ vodi igru oko procedure ništa nije slučajno. Navodi da je određivanje datuma glasovanja na 15. prosinca odlučeno kako bi HDZ skupio još koju ruku za potrebnu većinu.

"Kažu da bi podršku vladi mogli dati i Domovinski pokret i Socijaldemokrati, ali ja nisam baš u to toliko uvjerena. Od oba kluba su se mogle čuti izjave kako je ovo silovanje procedure od strane vlade. Ova rasprava dugo traje isključivo zbog HDZ-ovih zastupnika koji su se redom javili na raspravu. Javili su se i neki koji se nikad nisu javili za riječ.

Ovo je način na koji HDZ skreće pozornost s pravog problema. Nema više govora o krađi u Ini, obnovi odnosno neobnovi kuća na potresom pogođenim područjima. HDZ čini sve da podijeli društvo na one za Ukrajinu i one protiv. To uspijevaju samo u svojim pokvarenim glavama. Skreću pažnju javnosti na tu podjelu i antagoniziraju javnost i zamagljuju probleme koje muče građane", rekla je Ahmetović za N1.

O Plenkoviću: Tko to želi pomoći drugoj zemlji, a ne poštuje zakone vlastite zemlje?

Ahmetović je govorila o proceduri oko obuke Ukrajinaca u Hrvatskoj. "Sam ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je na Vijeću ministara Europske unije prihvatio sudjelovanje Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika. On nije načelno ništa rekao, on je nedvosmisleno, jednoznačno rekao da će Hrvatska podržati obuku ukrajinskih vojnika", rekla je SDP-ovka.

Dodaje kako je tek kada su ga podsjetili na proceduru koju treba poštovati, Grlić Radman negirao da će se ukrajinski vojnici obučavati u Hrvatskoj. Navela je da je Plenković tada vidio priliku da na tome podijeli građane i saborske zastupnike te da je nagovorio ministra i da treći put promijeni mišljenje.

"Vlada RH traži suglasnost od predsjednika Republike, a to sad nije napravljeno, ministar obrane ne predstavlja vladu. Potpuno je neprimjereno da se dovodi u pitanje pisanje odluka mimo zakona Republike Hrvatske. Mislim da postoje pravosudna tijela koja to trebaju istražiti.

Ako je Andreju Plenkoviću izlika da ne poštuje zakone vlastite zemlje to što se oni ni dosad nisu poštivali, onda se moramo zapitati tko nam je premijer i tko to želi pomoći drugoj zemlji, a ne poštivati zakone vlastite zemlje", kazala je Ahmetović tijekom gostovanja na N1.

Pročitajte više