Air Serbia smanjuje broj letova između Beograda i Zagreba

Ilustracija: Sasa Miljevic/PIXSELL

SRPSKA nacionalna aviokompanija u veljači će prometovati reducirano na svojoj jedinoj cjelogodišnjoj liniji prema Hrvatskoj - između Beograda i Zagreba, javlja Croatian Aviation.

Air Serbia će u veljači ove godine uglavnom prometovati tri puta tjedno između Beograda i Zagreba, i to ponedjeljkom, petkom i nedjeljom. Posljedica je to niske potražnje uzrokovane pandemijom koronavirusa u Europi. Prije mjesec dana bilo je jasno da kompanija želi na ovoj liniji prometovati sa značajno više tjednih polazaka, no za time trenutno nema potrebe.

5 tjednih letova

Kompanija je planirala svakodnevne letove na ovoj liniji (28 povratnih letova u veljači), no do 24. veljače otkazano je čak 14 povratnih letova, što je rezultiralo povlačenjem 1960 sjedala iz prodaje.

U ožujku ove godine Air Serbia trenutno nudi 5 tjednih letova na ovoj liniji, svakog dana osim utorkom i srijedom, no nema sumnje da će avioprijevoznik još revidirati svoj red letenja te, u slučaju niske potražnje, dodatno otkazati određene polaske.

Iz prodaje povučeno 40 tisuća sjedala

Nakon Austrian Airlinesa, British Airwaysa, Ryanaira i KLM-a, Air Serbia je samo još jedan avioprijevoznik u nizu koji je smanjio broj raspoloživih sjedala prema Zagrebu. No 1960 sjedala manje zaista nije velika brojka, osobito u usporedbi s gore spomenutim prijevoznicima. Austrian je iz prodaje povukao 3600 sjedala prema/iz Zagreba, British Airways gotovo 5300, Eurowings preko 5500, a irski Ryanair više od 23 tisuće sjedala!

Radi se o čak 40 tisuća sjedala koja su bila u prodaji, no zbog slabe potražnje letovi su otkazani, čime je i navedeni kapacitet povučen iz prodaje.

Problemi za zagrebačku zračnu luku

Zagrebačka je zračna luka prošle godine suspenzije linija opravdavala smanjenom potražnjom, tvrdeći da se isto događa u regiji i Europi. To zapravo i nije točan podatak. Austrian je prošle zime bio prisutan u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini, Podgorici, no ne i u zagrebačkoj zračnoj luci.

Ove zime kompanija je ponovno suspendirala letove između Beča i Zagreba. Ista stvar mogla bi se primijeniti na Eurowings, koji je prisutan u regiji, dok je broj tjednih letova prema Zagrebu drastično reduciran.

Pročitajte više