Airbnb se zbog strogih lockdowna povlači iz Kine

Foto: EPA

AIRBNB, velika online platforma za najam prostora, zatvara svoju ponudu u Kini, zemlji koja zbog "zero covid" politike i dalje provodi stroge lockdowne.

Svi prostori koji su se putem te platforme mogli unajmiti u Kini bit će uklonjeni s web stranice Airbnb-ja do ljeta, rekao je izvor upoznat sa situacijom za BBC.

Noćenja u Kini su lani činila oko 1% prihoda Airbnb-ja. Kompanija će se umjesto toga, javlja BBC, fokusirati na Kineze koji putuju izvan zemlje na druge destinacije.

Prije pandemije broj Kineza koji je putovao izvan zemlje se utrostručio u manje od 10 godina te je 2019. dosegnuo 155 milijuna putovanja, prema podacima Svjetske turističke organizacije UN-a.

Problemi i prije pandemije

No od 2020. Kina je, zahvaljujući jednima od najstrožih covid restrikcija na svijetu, iznimno otežala inozemna putovanja za svoje državljane.

Airbnb je poslovao u Kini od 2016. godine. Otad je oko 25 milijuna gostiju putem te platforme unajmilo smještaj u Kini.

Izvor upoznat s odlukom kompanije rekao je da je najam prostora za putnike koji posjećuju Kinu bio kompliciran i skup za upravljanje čak i prije pandemije. Primjerice, podaci o gostima morali su biti poslani kineskim vlastima, a Airbnb je imao žestoku konkurenciju u vidu domaćih platformi za najam prostora.

Pročitajte više