Ako pitate Plenkovića, zdravstveni sustav nam je otporan i učinkovit

Foto: Marin Tironi (Pixsell)

"HRVATSKI zdravstveni sustav otporan je i učinkovit", službeni je stav vlade Andreja Plenkovića od 21. lipnja ove godine. Naime, riječ je o službenom očitovanju vlade na tadašnji zahtjev oporbe za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša, a taj se stav nije mijenjao te vrijedi i danas.  

>> Zašto je propalo hrvatsko zdravstvo: Uvjet da postanete ravnatelj je iskaznica HDZ-a

Podsjetimo, smrt kolege Vladimira Matijanića još jednom je ukazala ne samo na činjenicu da sustav zdravstva ne funkcionira nego da doslovno ubija. Resorni ministar Beroš za sada ne pokazuje naznake da bi mogao prihvatiti bilo kakvu odgovornost za trenutno stanje zdravstva. 

Dobro vođen zdravstveni sustav

Prije mjesec i pol dana Plenković je branio svog ministra, hvaleći ne samo njega nego i cjelokupni hrvatski zdravstveni sustav. 

"Angažirana i predana borba s pandemijom bolesti COVID-19, financijska stabilizacija uz suočavanje s dugovima i skraćivanje rokova plaćanja u zdravstvu, objedinjavanje nabave, funkcionalna integracija bolnica, povećanje plaća za djelatnike u zdravstvenom sustavu, transparentno upravljanje listama čekanja i kalendarom naručivanja pokazuju da je zdravstveni sustav otporan i dobro vođen", stajalo je u ocijeni vlade uz dodatak kako Berošev sektor pokazuje "reformski smjer u vođenju zdravstvenog sustava".

Visoka smrtnost? Nije do Hrvatske, nego do drugih zemalja!?

Valja naglasiti da se vlada tada posebno očitovala na činjenicu da Hrvatska bilježi jednu od najviših stopa smrtnosti izazvane koronavirusom. Hrvatska vlada za to je optužila druge zemlje koje ne bilježe točno vlastite podatke o smrtnosti. 

"Što se tiče broja osoba preminulih od ili s bolesti COVID-19 treba uzeti u obzir i podatke koji pokazuju očekivane razlike u smrtnosti između pojedinih zemalja koje se koriste za nekritičke usporedbe ne uzimajući u obzir različitu kvalitetu i obuhvat podataka koje dostavljaju pojedine zemlje. Usporedba smrtnosti između pojedinih zemalja iz tog razloga nije moguća, već je potrebno stope standardizirati prema dobi ili učiniti stratifikaciju i potom uspoređivati dobno specifične stope", stoji u stavu vlade koji se, podsjetimo još jednom, u posljednjih mjesec i pol dana nije mijenjao. 

Plenkoviću je grozno

Hrvatska je, primjerice, prošlog tjedna bila na osmom mjestu po smrtnosti od covida na svijetu te prva u Europskoj uniji. Podsjetimo kako je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković prije pet dana komentirao smrt našeg kolege Matijanića. 

"Uvijek je grozno kad netko umre tako mlad. Treba sve ispitati, ministar je najavio da će provesti nadzor, DORH isto provodi izvode. Sad nemam informaciju koja bi bila dodana vrijednost ovome što smo pročitali medijima", rekao je Plenković prije pet dana. 

Podsjetimo, ministar Beroš se umjesto reformama bavio popravljanjem štete koju su počinili članovi njegove partije i moćnici, radio je na neučinkovitom sustavu zdravstva koji danas vode većinom članovi HDZ-a, doveo do situacije da lijekova nema za najbolesnije, javno pozivao ljude da se u nesrećama pouzdaju u pozive moćnicima, a ne u sustav, lagao i zataškavao, omalovažavao i vrijeđao zdravstvene radnike te namještao cjepiva i poslove prijateljima i moćnicima. 

Pročitajte više