AFERA LEASING

Aleksić o milijunskoj leasing prevari: Vujčiću je mjesto na optuženičkoj klupi

GORAN iz Udruge Franak gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao milijunsku prevaru koju su izvele leasing kuće te izjave guvernera HNB-a Borisa Vujčića i šefa Hanfe Ante Žigmana.

Na pitanje smatra li da su banke spremne izaći u susret građanima, Goran Aleksić je rekao: “Ne mogu vjerovati što regulatori pričaju, kako muljaju. Pogotovo kad guverner Vujčić kaže da ih treba sankcionirati."

"Mentori leasing kuća su pod Vujčićevom ingerencijom"

"Guverner zna da su banke ugovarale upravo takve kamate u svim kreditima. Ovo što rade leasing kuće, oni su samo šegrti, mentori su uveli takav način poslovanja u RH i Vujčić dobro zna da mentori, koji su pod njegovom ingerencijom, rade i danas tako ako nisu potpisani aneksi ugovora. Svi ugovori potpisani prije 2013. sadrže nezakonite kamatne stope", rekao je Aleksić.

"Vujčić i njegova klika zaslužili su mjesto na optuženičkoj klupi"

Komentirao je i odgovor o promjenjivoj kamatnoj stopi i ulozi HNB-a.

“Informacija potrošačima stajala je na stranicama HNB-a do 2014. kad je došla pravomoćna kolektivna presuda što se tiče kamata. HNB objašnjava da je normalno da banke mijenjaju kamate svojim odlukama, dok je u presudi utvrđeno da je takva odluka ništetna. Regulatora smo upozoravali da je to suprotno zakonu. Regulator je trebao nakon presude učiniti nešto i natjerati banke da isplate novac koji duguju. Vujčić pred kamerama priča da treba sankcionirati, spriječiti, a ne čini ništa. Vujčić i njegova klika zaslužili su mjesto na optuženičkoj klupi zbog nečinjenja", rekao je Aleksić, te potom komentirao i slučaj konvertiranih kredita.

"Na sudu EU se vodi postupak oko konvertiranih kredita" 

“Nekonvertirani krediti bez dvojbe dobijaju presudu u svoju korist. Nije riješeno pitanje ništetnosti ugovora, to treba riješiti Vrhovni sud. Što se tiče konvertiranih kredita, ovo je ekskluziva, na sudu EU-a se vodi postupak. Tu se postavlja pitanje imaju li pravo ti ljudi na obeštećenje unatoč konverziji. Određeno je sudačko vijeće, nezavisni odvjetnik koji će utvrđivati mišljenja o predmetu, dakle stvar je pokrenuta i nadamo se da će u roku od nekoliko mjeseci to biti riješeno", rekao je Aleksić.

Pročitajte više