Američki CDC: SAD-om se alarmantnom brzinom širi smrtonosna gljivična infekcija

Foto: Profimedia

SMRTONOSNA infekcija Candidom auris koju je teško liječiti širi se "alarmantnom" brzinom, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim, ističu kako zdravi ljudi nisu u opasnosti. Oni slabijeg imunološkog sustava te oni koji koriste respiratore i katetere mogu teško oboljeti ili umrijeti. 

Broj slučajeva u SAD-u gotovo se udvostručio u 2021. sa 756 na 1471, stoji u izvješću CDC-a. Većina testiranih pacijenata bila je imuna na lijekove. Mnogi pacijenti su u bolnicama i domovima za starije osobe. "Jedan od tri pacijenta s ovom invazivnom infekcijom umire, ali je teško procijeniti koju ulogu u smrtnosti kod ranjivih pacijenata igra zaraza Candidom auris", rekla je dr. Meghan Lyman, glavna autorica izvješća. 

Infekcija je prvi put prijavljena u SAD-u 2016. Najbrži porast slučajeva bio je od 2020. do 2021., prema podacima CDC-a koji su objavljeni u Annals of Internal Medicine. Znanstvenici su zabrinuti jer je uz porast slučajeva zabilježena i imunost na ehinokandine, lijekove koji se koriste za liječenje ovog tipa infekcija. 

Navodi se kako je situaciju pogoršala i pandemija, a porast slučajeva Candide auris bilježe i druge zemlje. 

Pročitajte više