Američki šef diplomacije: Dodik je krenuo istim putem autokracije kao i Putin

Foto: EPA

AMERIČKI  šef diplomacije Antony Blinken je na Twitteru usporedio predsjednika Republike Srpske i lidera bosanskih Srba Milorada Dodika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Blinken je poručio Dodiku da je krenuo istim putem autoritarne vladavine na kojem se Putin odavno nalazi. 

Šef američke diplomacije je tvitom poslao Dodiku izravnu poruku nakon što je po njegovu nalogu Republika Srpska prošlog tjedna odlučila da svi dužnosnici u vladi iz redova bosanskih Srba prekinu kontakte s američkim i britanskim veleposlanstvom u BiH. Dodik tvrdi da se veleposlanstva upliću u unutarnje poslove zemlje.

Također, prošli tjedan je Britance nazvao "zlikovcima" zbog najave slanja oružja s osiromašenim uranom u Ukrajinu.

"Dodik je odgovoran za ugrožavanje temeljnih prava i sloboda građana"

Poslije toga Dodik je ponudio dodatno tumačenje da se odluka odnosi samo na veleposlanike akreditirane u BiH, ali ne i na SAD i Veliku Britaniju. Predsjednik Republike Srpske tvrdi da je zainteresiran za nastavak suradnje s tim zemljama.

Blinken je Dodiku uzvratio porukom da je Michael Murphy, američki veleposlanik u BiH, osoba koja provodi politiku Washingtona i djeluje u interesu prosperitetne i demokratske budućnosti svih ljudi u BiH. Dodiku je predbacio da je odgovoran za ugrožavanje temeljnih prava i sloboda građana.

Pročitajte više