Američki F-16 lovili mali avion, pilot nije odgovarao: "Moje kćeri i unuke više nema"

Screenshot: YouTube/WUSA9

AMERIČKI dužnosnici poslali su sinoć skupinu vojnih mlažnjaka u lov na mali zrakoplov koji je neovlašteno ušao u zračni prostor nad širim područjem Washingtona i potom se srušio u Virginiji. Vojni zrakoplovi probili su nad glavnim gradom SAD-a zvučni zid kako bi sustigli Cessnu Citation koja može nositi sedam do 12 putnika, rekli su dužnosnici. 

Otprilike u vrijeme kada su probijali zračni zid, Cessna se srušila na brdovitom području na jugozapadu Virginije, navela je Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA). Pozivajući se na neimenovani izvor, CNN je objavio da se u malom zrakoplovu nalazilo četvero ljudi.  

Prve hitne službe stigle su na mjesto događaja jučer navečer, oko četiri sata nakon što su državne i lokalne vlasti pokrenule potragu za srušenim zrakoplovom. Vlasti su priopćile da na mjestu nesreće nisu pronađeni preživjeli putnici.

"Moje obitelji više nema, moje kćeri i unuke" 

Cessna je bila registrirana na tvrtku Encore Motors of Melbourne. CNN je kontaktirao Johna Rumpela, koji je kazao da je njegova supruga, vlasnica kompanije, na sigurnome, no nije htio dati daljnji komentar. Barbara je na svom Facebook profilu komentirala: "Moje obitelji više nema, moje kćeri i unuke."

John Rumpel rekao je za Washington Post da su članovi njegove obitelji, uključujući kćer, unuku i njezinu dadilju, bili u avionu i da su se vraćali kući u New York nakon četverodnevnog putovanja. Dodao je da njegova unuka ima dvije godine. 

Cessna vozila na autopilotu 

Vojni mlažnjaci nisu bili uzrok pada, tvrdi neimenovani dužnosnik. Prema riječima upućenog izvora, smatra se da je Cessna vozila na autopilotu, a nije odgovarala na pozive.  

Cessna je poletjela s aerodroma u Elizabethtownu u saveznoj državi Tennessee i bila je na putu za aerodrom MacArthur na njujorškom Long Islandu, oko 50 milja (80 kilometara) istočno od Manhattana, objavila je FAA. Incident će istražiti Nacionalni odbor za sigurnost transporta, dodali su. 

Dignuti avioni F-16 

Prema internetskoj stranici koja prati letove Flight Aware, Cessna se, kako se čini, približila širem području New Yorka i potom napravila zaokret za gotovo 180 stupnjeva i završila u Virginiji. 

Vojni mlažnjaci F-16 poslani su iz Joint Base Andrewsa, izvijestio je ABC News citirajući neimenovanog dužnosnika. Najmanje jedan vojni pilot vidio je da se pilot Cessne onesvijestio, naveo je ABC.  

Probijanje zvučnog zida uznemirilo je mnoge u Washingtonu te su na Twitteru pisali o glasnoj buci i podrhtavanju tla i zidova. Nekoliko stanovnika izvijestilo je da se buka čula sve do Virginije i Marylanda. 

Pročitajte više