Američki F-22 raketom srušio kineski balon. Admiral: Na balonu su bili propeleri

Foto: Profimedia

RONIOCI američke ratne mornarice pokušavaju doći do ostataka kineskog balona koji je lovac F-22 američkog ratnog zrakoplovstva oborio iznad mora kod savezne države Južne Karoline. Bivši visoki časnik američke vojske kaže kako očekuje da će se to dogoditi brzo, a potom će stručnjaci krenuti u analizu kineske opreme.

Američki lovac tipa F-22 je raketom zrak-zrak tipa Sidewinder srušio kineski balon, za koji Pentagon tvrdi da je bio namijenjen špijuniranju odnosno snimanju tajnih vojnih postrojenja. Ostaci balona rasuti su iznad većeg područja, navodi BBC.

Incident sa špijunskim balonom izazvao je i diplomatsku krizu, pa je tako američki šef diplomacije Antony Blinken otkazao ranije najavljeni put u Peking zbog "neodgovornog postupka" Kine. Službeni Peking zanijekao je da se radilo o špijunskom balonu, ustvrdivši da se radilo o meteorološko-znanstvenom balonu koji su zračne struje otpuhale iznad kontinentalnog SAD-a.

"Nije ga otpuhao vjetar, imao je propelere"

Admiral Mike Mullen, bivši zapovjednik Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a, rekao je kako smatra da je kineska vojska namjerno lansirala balon kako bi omela Blinkenov posjet Kini. Posjet američkog šefa diplomacije Pekingu trebao je biti prvi susret na tako visokoj razini između dužnosnika SAD-a i Kine.

Mullen odbacuje sugestiju Kine da su vjetrovi otpuhali balon, ustvrdivši da se njime moglo upravljati jer su na njemu, kako je rekao, bili montirani propeleri. "To nije bilo slučajno, bilo je namjerno. To je bilo prikupljanje obavještajnih podataka", rekao je Mullen. 

Balon za koji se smatra da je bio velik otprilike kao tri autobusa letio je na velikoj visini te je oboren oko šest nautičkih milja od američke obale u subotu u 20:39 po hrvatskom vremenu. Objavljena je i snimka trenutka obaranja balona, na kojoj se vidi kako veliki bijeli objekt pada prema moru nakon manje eksplozije.

Zašto je balon srušen?

Ostaci balona pali su područje veličine oko 11 kilometara, gdje je more dubine oko 14 metara. Objašnjavajući zašto je donesena odluka o obaranju kineskog balona, dužnosnik Pentagona je rekao: "Iako smo poduzeli sve potrebne korake kako bismo se zaštitili od kineskog prikupljanja osjetljivih informacija, prelet špijunskog balona preko američkog teritorija za nas ima obavještajnu vrijednost."

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "snažno nezadovoljstvo", dodavši kako "prosvjeduje zbog američke odluke o korištenju sile protiv nenaoružane besposadne civilne letjelice". Kineska vlada je dodala kako će "rezolutno štititi prava i interese" kompanije u čijem je posjedu bio balon te "zadržava pravo na dodatni odgovor bude li to potrebno".

Američki predsjednik Joe Biden je odobrio plan o rušenju balona još u srijedu, ali je odlučio pričekati dok ne bude iznad mora kako ostaci ne bi ugrozili stanovnike na tlu. Incident je dodatno naglasio loše odnose između Kine i SAD-a. Pentagon je prelet kineskog aviona nad američkim teritorijem nazvao "neprihvatljivim kršenjem suvereniteta SAD-a".

Pročitajte više