Američki mediji: Ukrajinska ofenziva je počela. Britanci: Kijev ima inicijativu

Foto: Profimedia/EPA

STOTINE Ukrajinaca danas su spašene s krovova poplavom pogođenih područja južne regije Herson, nakon uništenja brane koje je potopilo sela, polja i ceste.

Snimke dronovima pokazuju područja gdje su iznad vode ostali samo krovovi. Guverner regije objavio je da je pod vodom oko 600 kilometara kvadratnih. Kolaps brane dogodio se uoči očekivane ukrajinske protuofenzive, što je izgledno nova faza rata u kojem je živote izgubilo već nekoliko desetaka tisuća ljudi.

"Ofenziva je već počela"

NBC News, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske, prenosi kako je ofenziva već počela. Washington Post citira "četiri pojedinca" iz oružanih snaga koji govore isto. 

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga, upitan o tim izvješćima, odgovorio je kako "nema takvih informacija". Ukrajinska vojska ranije je putem društvenih mreža videosnimkom pozvala na tišinu oko svojih operacija. 

Britanci: Kijev ima inicijativu

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću piše o teškim borbama u "više sektora na fronti", dodavši kako Kijev ima inicijativu na većini područja. 

Ukrajinska vojska priopćila je kako su poplave kod Hersona primorale ruske snage da se povuku pet do petnaest kilometara te da su se ruski artiljerijski napadi "gotovo prepolovili". 

Uništena brana

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane Nova Kahovka, a danas i za granatiranje područja gdje traje evakuacija. U ruskom napadu ubijen je civil u Hersonu, otprilike 60 kilometara nizvodno od brane, objavio je ukrajinski državni tužitelj, dodavši kako je ozlijeđeno dvoje ljudi. Reporter Reutersa izvijestio je da se u Hersonu čuje artiljerijska vatra. 

Kremlj je uzvratio optužbama o napadima na spasilačke službe na tom području, no nije dao dokaze. Ukrajina je objavila kako je zbog poplave bez pitke vode ostalo nekoliko stotina tisuća ljudi te da su potopljene tisuće hektara poljoprivrednih zemljišta. 

Zelenski traži "jasan i brz" odgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na "jasan i brz" međunarodni odgovor kako bi se pomoglo žrtvama poplava te je održao izvanredne razgovore s dužnosnicima iz Hersona.

"Važno je izračunati štetu i alocirati sredstva za odštete stanovnicima pogođenim u ovoj katastrofi te razviti program kompenzacije za gubitke i preseljenje tvrtki unutar regije", kazao je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više