Američki ministar: Rusi sprječavaju mir u Ukrajini

Foto: EPA

AMERIČKI ministar obrane Lloyd Austin nazvao je Rusiju zaprekom miru u Ukrajini optuživši Moskvu za destabilizaciju regije Crnog mora.

"Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima i prestane produžavati rat na istoku Ukrajine te da prekine svoje  destabilizirajuće aktivnosti u području Crnog mora i duž ukrajinskih granica", ustvrdio je Austin.

Kaže da su Rusi započeli taj rat

"Rusija je počela taj rat i Rusija je zapreka mirnom rješenju", dodao je Austin u Kijevu na sastanku sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Taranom.

Ukrajina je suočena od 2014. s pobunom proruskih separatista za koje se smatra da su pod kontrolom Moskve. Taj sukob izbio je nekoliko tjedana nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i odnio više od 13.000 života.

Austin: Crnogorska regija je ključna za nas

Austin obilazi crnomorsku regiju i već je posjetio Gruziju, drugu bivšu sovjetsku republiku koja se, kao i Ukrajina, želi pridružiti NATO-u, a posjetit će još i Rumunjsku koja jest članica Saveza. Istaknuo je da je ta turneja važna za jačanje suradnje država regije nasuprot aktivnostima Rusije.

"Ova je regija za nas i dalje ključna", rekao je. Time je na neki način odgovorio nekolicini zemalja Zapada koje su zabrinute jer smatraju da SAD sve više zapostavlja stari kontinent i težište stavlja na indopacifičku regiju. Andrij Taran rekao je da vjeruje Sjedinjenim Državama.

"Nimalo ne sumnjamo u podršku našeg strateškog partnera. Sjedinjene Države razumiju važnost sukoba u Ukrajini za njezinu neovisnost i toga da se odupre ruskoj agresiji", kazao je Taran.

Pročitajte više