Američki obavještajci ne isključuju tezu o bijegu virusa iz kineskog laboratorija

Foto: EPA

AMERIČKE obavještajne službe ne isključuju hipotezu po kojoj je došlo do incidenta u kineskom laboratoriju kako bi objasnile početak epidemije koronavirusa u Wuhanu, u Kini, rekli su u srijedu dužnosnici.

Dvije teorije

"Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada ni kako je virus prvi put prenesen", rekla je direktorica obavještajne službe Avril Haines pred senatskim odborom.

Ona je govorila o dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti podrijetlo koronavirusa: kontaktu čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijskom incidentu.

Dodala je da se nastavlja raditi na tom pitanju i prikupljati informacije kako bi se došlo do pojašnjenja podrijetla pandemije.

"Kina nije bila potpuno iskrena"

"Radimo sve što možemo i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvijetlili", rekao je direktor CIA-e William Burns.

"Ali nama i našim stručnjacima jasno je da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO)", rekao je.

U izvješću objavljenom krajem ožujka stručnjaci WHO-a su ocijenili "iznimno malo vjerojatnom" teoriju po kojoj bi virus pobjegao iz Instituta za virologiju u Wuhanu, gradu u kojem se prvi put pojavio krajem 2019. 

Kina još uvijek niječe teoriju o bijegu virusa iz laboratorija

Ali direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je nekoliko dana nakon toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci prenijeli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za posjeta Kini.

Tezu o tome da je virus izašao iz laboratorija podupirao je bivši američki predsjednik Donald Trump, dok je Kina uvijek nijekala tu mogućnost.

Pročitajte više