Američki šef diplomacije: Zapad neće priznati takozvane referendume u Ukrajini

Foto: EPA

AMERIČKI šef diplomacije Antony Blinken izjavio je danas da Sjedinjene Države i njihovi saveznici nikad neće priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i da će njegova zemlja pomoći Europi u energetskoj krizi.

"Mi i mnoge druge zemlje bili smo jasni. Nećemo priznati, nikad nećemo priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija", rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na pitanje o provedbi tih referenduma na područjima pod ruskom okupacijom.

Rusija i vlasti na okupiranim ukrajinskim područjima objavili su da su se stanovnici u utorak na referendumima u velikom postotku izjasnili za pripajanje četiriju oblasti Rusiji.

Čelnik američke diplomacije opetovao je da će SAD i njegovi saveznici uvesti nove i oštre sankcije Rusiji.

"Tamo dovode Ruse, postavljaju fantomske vlade i organiziraju referendume"

Izjave je dao u društvu s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahamanyamom Jaishankarom koji je pak pozvao na povratak dijaloga jer "kao što smo rekli javno i u neslužbenim razgovorima, ovaj sukob nije nikome u interesu".

"Važno je podsjetiti što se ovdje događa", dodao je Blinken. "Rusija je napala Ukrajinu, okupirala njezine teritorije i provodi zločinačku akciju na tim teritorijima prisiljavajući tamošnje stanovnike na odlazak".

Neke osobe su preseljene a neke su jednostavno nestale, rekao je.

"Zatim onamo dovode Ruse, postavljaju fantomske vlade i organiziraju referendume manipulirajući rezultatima i viču da ti teritoriji pripadaju Rusiji", rekao je, dodajući da će SAD pomoći Ukrajini da vrati ta područja.

Pomoć Europi

SAD je u utorak poručio da je spreman pomoći europskim saveznicima na polju energetske sigurnosti i istaknuo da se vodi istraga kako bi se utvrdili uzroci istjecanja na podvodnom plinovodu Sjevernom toku u Baltičkome moru.

U razgovoru s novinarima Antony Blinken je rekao da SAD vodi istragu o tom istjecanju koje je "po prvim informacijama možda posljedica napada ili sabotaže".

"Nismo to potvrdili. Ako se potvrdi, jasno da to nikome neće biti u interesu", rekao je.

"Koliko sam shvatio, istjecanje neće imati većeg utjecaja na energiju" u Europi, dodao je ipak.

"Naši europski partneri provode istragu. Spremni smo im pomoći", rekao je ranije u utorak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u vezi s istjecanjem.

Ne želeći spekulirati o uzrocima istjecanja na infrastrukturi važnoj za dopremu ruskog plina, glasnogovornik je dodao: "To svjedoči o važnosti naših zajedničkih napora radi pronalaženja alternativnih izvora opskrbe Europe plinom".

Pročitajte više

 

Pročitajte više