Amerika kupuje antiradijacijske lijekove nakon Putinove nuklearne prijetnje

Foto: EPA

SJEDINJENE države potrošile su 290 milijuna dolara na antiradijacijske lijekove nakon što je ruski predsjednik zaprijetio da je spreman koristiti nuklearno oružje "u obrani Rusije".

Kako je javila američka zdravstvena agencija HSS, vlada je kupila značajnu zalihu lijeka Nplate, koja stimulira proizvodnju trombocita u tijelu te ublažava krvarenje uzrokovano radijacijom

HSS tvrdi da lijek nisu nabavili zbog ruske invazije

HSS niječe da je lijek nabavljen zbog ruske invazije na Ukrajinu te tvrdi da se radi o "dijelu dugoročnih napora da se nacija bolje pripremi na spašavanje života u slučaju radioloških i nuklearnih katastrofa".

Lijek proizvodi kalifornijska farmaceutska kompanija Amgen te ga mogu koristiti djeca i odrasli.

Što je Putin rekao?

Ranije ovog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će "zaštititi" četiri anektirane ukrajinske regije "svim raspoloživim sredstvima", što je percipirano kao prijetnja nuklearnim oružjem. Rekao je to tijekom ceremonije pripojenja ukrajinskih regija Rusiji, u govoru u kojem je žestoko kritizirao Zapad.

Tvrdnjom da 18% Ukrajine sad pripada Rusiji otvara se veći prostor za nuklearne prijetnje jer bi Putin svaki napad na te teritorije mogao proglasiti napadom na Rusiju.

Pročitajte više