Amerika odgovorila na europske optužbe o profitu na plinu

Ilustracija: EPA

BIJELA kuća odbacila je optužbe da SAD profitira od drastično povećanih cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG) koje isporučuje Europi.

Dužnosnik američke administracije rekao je novinarima sinoć na telefonskoj konferenciji da je ta optužba laž te da Washington isporučuje LNG Europi kako bi joj pomogao da se pripremi za zimu.

Naime, većina LNG-a iz SAD-a se isporučuje prema dugogodišnjim ugovorima sa stranim trgovinskim kompanijama, a među njima je i nekoliko europskih kompanija koje tada preprodaju plin europskim potrošačima, objasnio je.

Većina europskih zemalja dobiva LNG iz SAD-a

Europske zemlje su u potrazi za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije zapada zbog invazije na Ukrajinu. LNG, pod visokim pritiskom duboko zamrznuti prirodni plin koji se transportira brodovima u tekućem obliku, jedna je od alternativa. Za sada većina europskih zemalja dobiva LNG iz SAD-a.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nedavno je optužio zemlje izvoznice LNG-a da u jeku energetske krize pumpaju cijene ukapljenog prirodnog plina.

Pročitajte više