Amerika odbila prodati F-16 Turskoj dok ne pusti Švedsku i Finsku u NATO

Foto: EPA

AMERIČKI Kongres ne može podržati prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj u vrijednosti od 20 milijardi dolara, dok službena Ankara ne ratificira članstvo Švedske i Finske u NATO-u, objavila je danas skupina senatora iz obje stranke.

Švedska i Finska prošle su godine podnijele zahtjev za pridruživanje tom transatlantskom obrambenom savezu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, ali su suočene s neočekivanim prigovorima Turske i od tada pokušavaju pridobiti njezinu potporu.

Ankara želi da Helsinki i Stockholm zauzmu oštriji stav prema Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koju Turska i Europska unija smatraju terorističkom skupinom, te još jednoj skupini koju okrivljuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Dogovor postignut prošle godine, Turska prekinula razgovore nakon paljenja Kurana

Tri nacije postigle su dogovor u Madridu prošlog lipnja, ali je Ankara obustavila razgovore prošlog mjeseca nakon prosvjeda u Stockholmu tijekom kojeg je danski političar krajnje desnice spalio primjerak Kurana.

U pismu američkom predsjedniku Joeu Bidenu, 29 demokratskih i republikanskih senatora kazalo je da dvije nordijske zemlje ulažu "potpune i dobre napore" da ispune uvjete za članstvo u NATO-u koje je Turska tražila, iako Ankara tvrdi da Švedska mora učiniti više.

"Nakon što Turska ratificira protokole o pristupanju NATO-u, Kongres može razmotriti prodaju borbenih zrakoplova F-16. Međutim, neuspjeh da se to učini doveo bi u pitanje ovu prodaju koja je na čekanju", napisali su senatori.

To je prvi put da je Kongres eksplicitno i izravno povezao prodaju F-16 Turskoj sa zahtjevima dviju nordijskih zemalja za pristupanje NATO-u.

Turska: Mogli bismo pustiti Finsku u NATO, ali...

Bidenova administracija već je u nekoliko navrata poručila da podržava tu prodaju te je odbila povezati ta dva pitanja, iako je priznala da bi ratifikacija pristupanja Švedske i Finske NATO-u olakšala proces odobravanja prodaje u Kongresu.

Turska je objavila da bi mogla odobriti finski ulazak u članstvo NATO-a, ali finski predsjednik i ministar vanjskih poslova odbacili su tu ideju, tvrdeći da je sigurnost dviju nordijskih zemalja uzajamno ovisna. Od 30 članica NATO-a samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo tih nordijskih zemalja.

Turska je u listopadu 2021. zatražila kupnju 40 lovaca F-16 tvrtke Lockheed Martin Corp i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratnih zrakoplova.

Tijekom prošlomjesečnog posjeta Washingtonu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da pitanje NATO-a ne bi trebalo biti uvjet za tu prodaju i pozvao Bidenovu administraciju da uvjeri Kongres da odustane od svog prigovora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više