Amerika oštro osuđuje napade na kosovsku policiju

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken oštro je osudio nasilne napade na pripadnike kosovske policije te je istodobno pozvao Beograd i Prištinu na deeskalaciju situacije.

Smrt kosovskog policajca ubijenog jučer iz zasjede, koju je pratila razmjena vatre između teško naoružanih osoba skrivenih u samostanu, predstavlja jedan od najozbiljnijih incidenata koji se dogodio posljednjih godina na sjeveru tog područja, a u pozadini mu je blokada pregovora između Beograda i Prištine.

Blinken: Pozivamo srpsku i kosovsku vladu da se suzdrže

"Sjedinjene Države oštro osuđuju nasilne i koordinirane napade na kosovsku policiju", rekao je Antony Blinken, izrazivši duboku sućut obitelji narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike koji bi mogli eskalirati i pretvoriti se u dodatne napetosti. Pozivamo ih da odmah počnu raditi na deeskalaciji u suradnji s međunarodnom zajednicom", dodao je.

Priština je proglasila neovisnost od Srbije 2008., gotovo deset godina nakon rata između kosovskih pobunjenika koji su se borili za neovisnost i srpskih snaga. Sukob je završio NATO-vim bombardiranjem. Srbija, koju podupiru njezini ruski i kineski saveznici, odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine.

Na Kosovu živi oko 120.000 Srba. Trećina ih živi na sjeveru nekadašnje pokrajine u kojoj je ukupno 1.8 milijuna stanovnika. Veliku većinu čine kosovski Albanci. Srpska manjina na Kosovu i dalje je većinom lojalna Beogradu te odbija priznati suverenitet Prištine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više