Amerikanac nije uspio postati elitni specijalac pa zapalio ogroman ratni brod

Foto: Instagram

AMERIČKA mornarica optužila je u četvrtak mornara, člana svoje posade, da je prošle godine podmetnuo požar koji je uništio ratni brod USS Bonhomme Richard.

Brod, koji je tada bio pristao u San Diegu, gorio je više od četiri dana. Nakon što je vatra stavljena pod kontrolu, imao je tolika oštećenja da su ga morali rastaviti. Procjenjuje se da je šteta iznosila 4 milijarde dolara, piše CNN.

Mornar, čije ime nije službeno objavljeno, bio je član posade. Sada je optužen za podmetanje požara 12. srpnja 2020. i za namjerno ugrožavanje plovila.

USS Bonhomme Richard spada u rijetku vrstu ratnih brodova u sklopu američke flote koji mogu služiti i kao mini nosači aviona.

Pokušao postati specijalac, nije uspio

U trenutku izbijanja požara na brodu se nalazilo oko 160 mornara i časnika. Požar je izbio u donjem skladišnom prostoru, gdje su bile spremljene kartonske kutije, krpe i druge potrepštine za održavanje. Više od 60 mornara i civila zadobilo je lakše ozljede zbog toplinske iscrpljenosti i udisanja dima.

The Daily Beast i San Diego Union-Tribune izvijestili su da je požar podmetnuo mornar Ryan Sawyer Mays, koji se prijavio u mornaricu u svibnju 2019. Iako se Mays, navode novine, isprva želio školovati u računalnom području, na kraju je odlučio da želi proći obuku za elitnog specijalca.

U mornaričkim spisima se nalazi potvrda da je Mays pet dana nakon početka obuke sam odlučio napustiti obuku te su mu dodijeljene dužnosti mornara.

Nakon požara Mays je istražiteljima rekao da se obučavao za posebne operacije i da se planira ponovno prijaviti u specijalnu jedinicu.

Bez službene potvrde identiteta

Mornarica za sada nije službeno identificirala Maysa kao mornara koji je optužen za podmetanje požara. No glavni zapovjednik broda Bonhomme Richard, Jose Hernandez, opisao je Maysa kao "osobu koja pokazuje prezir prema autoritetu i američkoj mornarici".

Dodatno, Mays je navodno 14. lipnja 2020. na Instagramu napisao da "ujutro voli miris napalma". Tijekom istrage je inzistirao kako nije povezan s izbijanjem požara te da 12. srpnja nije bio u skladištu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više