Amerikanac obolio od raka, počeo pričati irskim naglaskom. To nije prvi takav slučaj

Ilustracija: Shutterstock

MUŠKARAC iz SAD-a je obolio od rijetkog oblika raka prostate i odjednom počeo pričati naglaskom koji jako podsjeća na irski te je tako nastavio govoriti do kraja života. U medicinskoj literaturi postoje još samo dva izvješća o karcinomima koji su vjerojatno izazvali sindrom stranog naglaska (foreign accent syndrome, FAS). No, ovo je prvi slučaj da se to dogodilo nakon raka prostate.

FAS je neobičan poremećaj govora koji se najčešće javlja nakon ozljede glave, moždanog udara ili druge vrste oštećenja mozga. Pojavljuje se iznenada i ponekad se ne može utvrditi uzrok. Pacijent pritom počne pričati "stranim naglaskom", odnosno manifestira promjene u izgovoru koji nalikuju ritmu drugog dijalekta ili jezika, piše Science Alert.

Najpoznatiji je slučaj Norvežanke iz 1941. godine koja je tijekom bombardiranja Osla zadobila ozljedu glave. Nekoliko mjeseci kasnije, počela je govoriti "njemačkim naglaskom". Noviji primjer je žena iz Arizone koja se prije nekoliko godina jednoga dana probudila i krenula pričati kao "Mary Poppins". U njezinu slučaju nije bio poznat uzrok FAS-a.

Pacijent nije nikada bio u Irskoj

Mnogo su rjeđi slučajevi FAS-a koji su definitivno povezani s nekom vrstom tumora. Zapravo, postoje još samo dva takva primjera u medicinskoj literaturi. Prema studiji slučaja (dokumentirana povijest neke osobe, grupe ili događaja) objavljenoj 2008., žena u 60-im godinama počela je govoriti drugačijim, neodređenim naglaskom nakon što joj se rak dojke proširio na mozak.

Slično je evidentirano i kod Talijanke s tumorom na mozgu koja je odjednom počela govoriti drugačijim ritmom. Nedavni slučaj muškarca iz SAD-a u 50-im godinama života kojem je dijagnosticiran rak prostate rijedak je primjer promjene u glasu koja jako podsjeća na prepoznatljiv naglasak.

Pacijent u pitanju nije bio irskog podrijetla i nikada nije bio u Irskoj. No, samo 20 mjeseci nakon što mu je dijagnosticiran metastatski rak prostate osjetljiv na hormone, počeo je govoriti južnoirskim dijalektom. Za razliku od prethodnih izvješća o FAS-u povezanim s pojavom raka, muškarac na početku nije imao nikakve vidljive tumore na mozgu, iako su se neki pojavili kasnije, s napredovanjem bolesti.

Govorio je tako do kraja života

Liječnici pretpostavljaju da je državljanin SAD-a dobio FAS zbog rijetkog paraneoplastičnog neurološkog poremećaja (PNP) koji nastaje kada rak izvan mozga, odnosno na nekom drugom dijelu tijela, pokrene imunološku reakciju koja može utjecati na živčani sustav.

Unatoč kemoterapiji, pacijentov rak je nastavio brzo napredovati te je muškarac postao paraliziran i preminuo. Do same smrti govorio je irskim naglaskom.

Istraživanje naziva Foreign accent syndrome as a heralding manifestation of transformation to small cell neuroendocrine prostate cancer objavljeno je u časopisu BMJ Case Reports.

Pročitajte više