Amnesty International: Žao nam je, ali stojimo iza izjave da Ukrajina ugrožava civile

Foto: EPA

ORGANIZACIJA za ljudska prava Amnesty International priopćila je da "duboko žali zbog bola i bijesa" koje je izazvalo njeno izvješće, ali da u potpunosti stoji iza svojih nalaza.

Podsjetimo, Amnesty je u četvrtak naveo kako ukrajinske snage krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile uspostavljanjem baza u stambenim područjima; uključujući škole i bolnice.

"Dokumentirali smo obrazac po kojem ukrajinske snage izlažu civile opasnosti"

"Taktika ukrajinskih branitelja ni na koji način ne opravdava neselektivne napade Rusije, s time da neki ruski ratni zločini, uključujući one u Harkivu, nisu bili povezani s tom taktikom", napisala je u izvješću organizacija i dodala da je zabilježila incidente u kojima su ukrajinske snage izložile opasnostima civile u 19 gradova i sela u regijama Harkiv, Donbas i Mikolajiv.

"Dokumentirali smo obrazac po kojem ukrajinske snage izlažu civile opasnosti i krše ratne zakone svojim djelovanjem u naseljenim područjima. Djelovanje u obrambenom položaju ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštivanja međunarodnog humanitarnog prava", rekla je glavna tajnica organizacije Agnes Callamard.

Zelenskij: Krivnju prebacuju na žrtvu

Direktorica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala podnijela je nakon objave ovog izvješća ostavku, a savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je sramota da Amnesty sudjeluje u ruskoj propagandi i širenju dezinformacija kojima se želi prekinuti slanje oružja Ukrajini sa Zapada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Amnesty da krivnju prebacuje na žrtvu, dodajući da se time pomaže teroristima.

Ostaje pri svojim nalazima

Amnesty je jučer rekao za CNN kako žali zbog prouzročene boli, ali da i dalje ostaje pri svojim nalazima te da želi razjasniti nekoliko ključnih točaka.

"Napravili smo ovu procjenu na temelju pravila Međunarodnog humanitarnog prava (IHL), koja zahtijevaju od svih strana u sukobu da izbjegavaju lociranje, u najvećoj mogućoj mjeri, vojnih ciljeva unutar ili u blizini gusto naseljenih područja. Ratni zakoni djelomično postoje kako bi zaštitili civile i iz tog razloga potičemo vlade da ih se pridržavaju", kazao je Amnesty International

"To ne znači da smatramo ukrajinske snage odgovornima za prekršaje ruske vojske ni da ukrajinske snage ne poduzimaju odgovarajuće mjere opreza na drugim područjima u zemlji", dodao je.

Pročitajte više