Analitičar o Srbiji: Kazalište u kojem je Vučić redatelj, glavni glumac, šaptač...

Foto: Milos Tesic/ATAImages/N1

Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar, govorio je za N1 o nedavnim događajima u Srbiji i najnovijim izjavama srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Osvrnuo se i na Vučićeve izjave o prijevremenim izborima. Prvo je komentirao val prosvjeda u zemlji pod sloganom "Srbija protiv nasilja".

"Sve što se događa u Srbiji može se opisati ovako: imate kazalište u kojem je Vučić redatelj, šaptač, glavni glumac, kostimograf i prodavač karata. On je sve unutra, dok izvan njega imate nekoliko glumaca koji prosvjeduju. Ipak, publika i dalje dolazi jer to je predstava", rekao je Avdagić za N1.

"Oporba nema kandidata za premijera"

Avdagić je spomenuo prijevremene izbore u Srbiji i činjenicu da oporba trenutno nema odgovarajućeg kandidata.

"Oni nemaju kandidata za premijera, možda čak nisu ni očekivali mogućnost izbora. A možda ih na kraju i neće biti. Vučić jednostavno može reći da zbog kosovskog pitanja ne mogu biti prijevremeni izbori i da trebaju imati stabilnu vladu.

Oporba trenutno ima samo jedno rješenje - pronaći osobu koja bi bila ugledna i pristojna unutar same Srbije, nekoga iz građanskog društva, nekoga bez mrlja u karijeri, možda čak i bez političkih veza.

Moraju pronaći osobu koja bi bila kandidat ujedinjene oporbe i preuzela vladu, dok Aleksandar Vučić ostaje predsjednik. Čak i da se pronađe takva osoba, s obzirom na medijsku sliku u Srbiji, ta bi se osoba teško probila. To smo vidjeli i na nedavnim izborima u Turskoj", komentirao je analitičar za N1.

Pročitajte više