Analitičari: Cjenovni limit za rusku naftu otkriva da se prioriteti mijenjaju

Ilustracija: EPA

AMERIČKI prijedlog o ograničenju cijena ruske nafte trebao je Moskvi smanjiti prihod za financiranje rata u Ukrajini. G7, EU i Australija uveli su cjenovni limit, koji pokazuje da su se prioriteti malo promijenili, tumače analitičari.

Od početka tjedna prijevoznici i osiguravatelji izlažu se sankcijama ako pružaju usluge za rusku naftu skuplju od 60 dolara. EU je istodobno uvela embargo na rusku naftu koja se doprema morem. Pregovori o limitu dugo su trajali budući da se željelo izbjeći skok cijena nafte na međunarodnim tržištima i poremećaje u opskrbi.

Postalo je važnije zadržati rusku naftu na tržištu

Cijene su skočile pa je poredak na ljestvici prioriteta promijenjen. Postalo je važnije zadržati rusku naftu na tržištu i održati niske cijene na globalnom tržištu, rekli su izvori upoznati s razvojem mehanizma cjenovnog limita i analitičari u sektoru energetike.

Njihovo mišljenje potkrepljuje i činjenica da su tržišne cijene nafte sada blizu limita, napominje Reuters. Tako se ruska sirova nafta marke Urals za isporuku u Europu jučer prodavala po prosječnoj cijeni od 55.97 dolara. U nedjelju, dan prije uvođenja limita, iznosila je 61.35 dolara.

Kako ublažiti posljedice?

Analitičari istodobno smatraju da cjenovni limit neće tako skoro u značajnoj mjeri utjecati na ruske prihode od nafte. Rusija je poručila da ograničenje cijene neće naškoditi financiranju njezine takozvane specijalne vojne operacije u Ukrajini, podsjeća Reuters.

Ograničenje cijene nesretan je kompromis koji neće puno pomoći u smanjenju ruskih prihoda od nafte sa sadašnjih razina, smatra Ben Cahill, stručnjak za energetsku sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

"Stvarno mislim da je američko ministarstvo financija prijedlogom u prvom redu željelo ublažiti štetne posljedice zabrane dopreme, osiguranja i usluga koje je EU uvela u sklopu sankcija na ruski izvoz nafte", rekao je Cahill.

Ruski prihod kao u 2021.?

Pri trenutnom cjenovnom limitu, Rusija bi od izvoza nafte mogla uprihoditi oko 10 do 15 milijardi dolara mjesečno, procjenjuje Bob Yawger iz njujorškog ureda japanske banke Mizuho.

Gornji dio njegovog prognoziranog raspona podudara se s ruskim prihodom od izvoza nafte u lipnju i srpnju prošle godine, prije raspoređivanja ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom.

U ovogodišnjem lipnju, kada je cijena barela na londonskom tržištu premašila 120 dolara, ruski prihod od izvoza premašio je 21 milijardu dolara, prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku.

Reuters: SAD i saveznici mogli bi se naći u nezgodnom položaju

Cijene su se u međuvremenu spustile prema 80 dolara zbog zabrinutosti za potražnju u Kini i prijetnje globalne recesije u okruženju podizanja kamatnih stopa u vodećim gospodarstvima, uključujući SAD, kako bi se obuzdala inflacija.

No mogle bi ponovo porasti ako Moskva, umjesto da zabrani prodaju zemljama koje podupiru cjenovni limit, odluči smanjiti proizvodnju, kao što je već zaprijetila.

U tom bi se slučaju SAD i njegovi saveznici u G7 mogli naći u nezgodnom položaju, napominje Reuters. Američki dužnosnici žele to izbjeći pod svaku cijenu, tvrdi Yawger, a to bi moglo značiti da bi se podrška Ukrajini mogla odjednom početi smanjivati.

"Nakon ožujka stvarni motiv (američkog ministarstva financija) bilo je u prvom redu očuvanje ruskih pošiljki u uvjetima sankcija EU, koje po njihovu mišljenju nisu bile dobra ideja", rekao je izvor upoznat s razgovorima u Bidenovoj administraciji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više