Analiza: "Biden će preokrenuti ono što je Trump radio četiri godine"

Foto: EPA

JOE BIDEN danas je službeno položio prisegu za američkog predsjednika tijekom inauguralne ceremonije u Washingtonu. Nakon toga je održao svoj prvi govor kao predsjednik SAD-a, i dalje najmoćnije države svijeta, u kojemu je adresirao niz relevantnih tema.

> VIDEO Inauguracijski govor Joea Bidena: Završimo ovaj necivilizirani rat

Prva i najvažnija od njih je bio nedavni napad na američki Kongres, koji je potaknuo sada bivši predsjednik Donald Trump, što je sve zajedno dio veće teme postojanosti američke demokracije i prihvaćanja rezultata demokratskih procesa poput izbora. Biden je uz to govorio i o borbi protiv pandemije koronavirusa, rasizmu, klimatskim promjenama i drugim relevantnim temama, kojih u ovom trenutku nije manjkalo.

Cijeli je govor trajao oko 25 minuta, a za analizu onoga što je novi američki predsjednik Biden rekao obratili smo se ustavnom sucu Goranu Selanecu, izvrsnom poznavatelju američkih prilika i pravnom stručnjaku s američkim doktoratom.

Selanec: Bidenov govor je bio predvidiv, ali moramo sagledati širi kontekst

"Bidenov govor je u neku ruku bio predvidljiv i nije bio pretjerano nadahnut. No moramo ga sagledati u širem kontekstu ovog trenutka, ne samo kao pojedinačni govor. Kada bi postojala lista stvari koje je morao spomenuti u svom inauguraonom govoru, onda bismo uz svaku od njih mogli staviti kvačicu. Također, činjenica je da se SAD nalazi u situaciji u kojoj je lista važnih tema, zapravo kriza, velika. Kostur govora se mogao već čuti u Zakletvi vjernosti koja je prethodno izgovorena, o Americi kao 'nedjeljivoj naciji'", ističe Selanec.

Dodaje kako se u govoru mogla čuti "jeka iz doba rekonstrukcije, dakle perioda nakon Građanskog rata".

"Taj je rat prvenstveno izbio zbog rasne nejednakosti, zbog odurnog robovlasništva, a ono je korišteno za potpaljivanje rulje na američkom jugu. Ovaj period u kojem se nalazi SAD u mnogočemu podsjeća na doba rekonstrukcije, koja je završila neslavno 1878. kada su republikanci i demokrati došli do kompromisa kojim je u SAD zapravo uveden apartheid. U tom kontekstu treba gledati i spominjanje Martina Luthera Kinga u govoru, jer borba protiv rasnog apartheida počela je tek u 1950-ima. Rasni problem je sada u Americi ponovno eskalirao, između ostaloga i zahvaljujući pojavi društvenih mreža, koje su omogućile mnogo žešću i brutalniju komunikaciju velikog broja ljudi", smatra Selanec.

"Rasni problem prožima sve u SAD-u"

Po njegovom mišljenju, Biden je u govoru adresirao i "kontinuitet problema i strahova koja SAD nosi sa sobom od svog osnivanja" tj. rasnu nejednakost. "Rasni problem prožima sve u SAD-u. Američka je demokracija dobrim dijelom proizvod rasizma i borbe protiv rasizma, od samog njihovog Ustava", podsjeća Selanec.

"Struktura prioriteta koje je Biden danas naveo je zapanjujuće slična onima iz rekonstrukcije republike. Rasni problem u SAD-u zapravo prožima sve. I kada govorimo o ekološkoj politici, ona ima svoje rasne posljedice, najčešće prve stradaju manjine. Trump je na vlast došao koristeći postojeću rasnu mržnju u SAD-u, iza sebe je ostavio hrpu požara i srušene mostove, a Biden sada pokušava te požare ugasiti i mostove ponovno izgraditi", kaže Selanec.

"Biden je slab govornik, on će vladati odlukama koje donosi"

"Biden nema govornički talent jednog Lincolna, JFK-a ili Obame, on je više političar u maniru Franklina Delana Roosevelta, kojeg često spominje, ili Lyndona Johnsona. On je mnogo bolji u privatnoj komunikaciji s ljudima. Dakle, kod njega su važni konkretni postupci i odluke, pa i njegov inauguralni govor treba sagledati unutar konteksta izvršnih uredbi koje je najavio potpisati već danas. Kroz tih dvadesetak uredbi Biden želi jasno signalizirati da će preokrenuti ono što je Trump radio prošle četiri godine. Vratit će SAD u Pariški sporazum o klimatskim promjenama, zaštititi tzv. dreamerse, tj. stanovnike bez državljanstva koji su već dugo u SAD-u itd", kaže Selanec.

Znakovito je da Biden nije mnogo govorio o ekonomiji, ali kada jest, činio je to više na europski nego tipično američki način, napominje Selanec.

"Biden je govorio da će država pomoći onima koji su ostali bez posla uslijed epidemije koronavirusa i da će država pomoći oko zdravstvenog osiguranja", kaže.

Puhovski: Puno vjerskih elemenata u govoru

Politički analitičar Žarko Puhovski je stroži u svom sudu, on smatra da je Bidenov govor bio "loš i prazan".

"Vrijednost tog govora je u tome što je održan. Tekst je bio manje važan od konteksta", smatra Puhovski i dodaje da je Biden u govoru koristio "puno općih fraza i vjerskih elemenata".

"No, nije ponuđena neka nova koncepcija SAD-a. Biden se zapravo ponaša kao da je njegova raznolika administracija njegova nova koncepcija, no njegov kabinet zapravo izgleda kao kabinet Obaminog potpredsjednika", kaže. "Biden je sastavio svojevrsnu Benetton administraciju, i to govorim u pozitivnom kontekstu, raznolikost kadrova koje je izabrao je novost i dobra poruka", kaže Puhovski.

Kada je riječ o temi "strukturnog rasizma", kojoj se Biden nekoliko puta vraćao, Puhovski smatra da je rasizam oduvijek "tempirana bomba u američkom modelu".

"Ili borba protiv rasizma ili jedinstvo nacije"

"Biden je ocijenio da je sada stani-pani, da su stvari eskalirale i da se s rasizmom mora odlučno suočiti. To je pak u kontradikciji s njegovim pozivima na jedinstvo nacije, jer tko su strukturni rasisti u SAD-u? Pa to je i dio one mase koja je glasala za Trumpa i sada njih Biden pokušava vratiti u mainstream", ističe Puhovski.

Znakovito mu je i da "nijedan predsjednik dosad nije toliko govorio o istini", te da bi u teoriji "liberalna vlast trebala biti neutralna prema raznim verzijama istine". No, fake news je postao toliki problem za američku demokraciju da se sada i tamošnja vlada mora baviti istinom, dodaje Puhovski, koji smatra da je to pozitivno, ali da se u tome "kriju elementi opasnosti" u kontekstu prava na slobodu govora.

"Potrebna je čistka rasista u policiji"

Puhovski smatra da Biden shvaća kako se sada ne može baviti uvođenjem univerzalnog zdravstvenog osiguranja jer ima akutnijih tema, poput pandemije koronavirusa i rasizma. 

No, kako Biden uopće planira adresirati problem strukturnog rasizma, to u govoru nije naveo.

"Možda zvuči paradoksalno, no Biden bi trebao početi s represivnim aparatom SAD-a i to tako da u njemu provede čistku rasista, koji su tamo definitivno prisutni. Drugi korak su ozbiljne zakonske promjene, a treći je pacifikacija pokreta Antifa, koji sigurno nije započeo rasne probleme, ali u tom kontekstu sada figurira kao antipod rasistima", smatra Puhovski.

Pročitajte više