ANKETA Treba li Aleksandra Zec dobiti ulicu u Zagrebu?

Foto: Index/Davor Puklavec/Pixsell

NA DANAŠNJI dan prije 30 godina u Zagrebu su pripadnici postrojbe pokojnog ratnog zločinca Tomislava Merčepa ubili obitelj Zec.

Zagrebačka obitelj Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra - likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991.

>> Prije 30 godina u Zagrebu je ubijena obitelj Zec. Aleksandra je imala 12 godina

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci, u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kćer ubojice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća tijela su prekrili smećem.

Tomašević prvi gradonačelnik u 30 godina koji odaje počast ubijenoj Aleksandri Zec

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević bit će prvi gradonačelnik glavnog grada koji će u proteklih 30 godina odati počast ubijenoj obitelji. 

Tomašević će, naime, sudjelovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom vlade RH, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s ljudskopravaškim aktivistima i aktivisticama koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

>> Gradonačelnik Zagreba prvi put odaje počast Aleksandri Zec

"Bilo je krajnje vrijeme da netko ispred grada Zagreba oda počast žrtvama tog zločina. Tragedija je da nitko to nije napravio u ime Zagreba punih 30 godina. To je gesta pijeteta prema žrtvama i zalog za bolju budućnost Zagreba, gdje nitko neće biti diskriminiran zbog nacije ili vjere, a kamoli da bi bio izvršen zločin zbog toga", rekao je danas Tomašević na press-konferenciji.

 

Gradonačelnik: Razgovarat ćemo o prijedlogu da Aleksandra Zec dobije ulicu u Zagrebu

Nedavno je Viktor Gotovac, novoizabrani čelnik zagrebačkog SDP-a, stranke s kojom Tomaševićeva platforma Možemo čini vladajuću većinu u Zagrebu, rekao da bi Aleksandra Zec trebala dobiti ulicu u Zagrebu.

Tomašević je danas potvrdio da će o tom prijedlogu razgovarati s SDP-om.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više