ANKETA Treba li Hrvatska ukinuti covid-potvrde?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

UKIDANJE covid-potvrda sve se ozbiljnije nameće kao tema u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Neke zemlje, poput Velike Britanije, već su objavile da ih ukidaju, kao i većinu mjera, dok druge, poput Izraela, ukidanje potvrda ozbiljno razmatraju.

Britanija ukida većinu mjera, uključujući covid-potvrde

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da sljedeći tjedan ukida većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja inačice koronavirusa omikron u Engleskoj te da u ožujku planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Od četvrtka 27. siječnja nošenje maske neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je konzervativni čelnik u parlamentu.

"S obzirom na to da covid postaje endemska bolest, moramo zakonske obveze zamijeniti napucima i preporukama", istaknuo je Johnson. Rekao je da ne planira produljiti obvezu izolacije za osobe pozitivne na covid-19 nakon njezinog isteka 24. ožujka. Tu će obvezu možda ukinuti i prije tog datuma.

Izrael pred ukidanjem covid-potvrda

O ukidanju covid-potvrda ozbiljno razmišljaju i u Izraelu, gdje je ministar financija Avigdor Liberman ustao protiv njihovog daljnjeg korištenja. Kazao je kako nemaju zdravstvene svrhe te da doprinose stvaranju panike. 

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji i dnevnom funkcioniranju te, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radim zajedno sa svim dionicima kako bismo eliminirali zelenu propusnicu i očuvali normalnu rutinu za sve nas", napisao je Liberman na Twitteru.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvijek na snazi, u Izraelu samo ljudi koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani prethodnog dana (u posljednja 72 sata u iznimnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima te, u nekim slučajevima, radnom mjestu. Širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su cijepljeni ili već preboljeli virus naglo je porastao. 

Inače, Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, u jučerašnjem je razgovoru za UnHerd izjavio da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale "irelevantne" te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

"Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako", rekao je.

"Morate shvatiti da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužne samo kako bi spriječile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cijepljenje. I ne bih sada htio govoriti o političkim aspektima zelene propusnice, ali to je realnost", kazao je Cohen.

Hrebak kaže da je na koalicijskom sastanku predložio ukidanje covid-potvrda u Hrvatskoj

"Ono što je dobro, premijer nas svakog utorka okuplja i sluša, prijedlozi su uvijek na stolu. Ja sam rekao javno na koalicijskom sastanku, ono što je i Izrael napravio, mislim da Izrael radi dobar posao što se tiče korone, mislim da i mi radimo dobar posao, ali upravo zato što mislim da radimo dobar posao sad je trenutak, kada imamo 16 tisuća zaraženih, a drastično padaju hospitalizacije, raste nam dio testiranih, ja mislim da nema više ni potrebe testirati", rekao je Hrebak.

"Čim vam je preko 50% zaraženih u testiranima, nema potrebe. Ja ću sada biti otvoren, uvijek govorim odgovorno, ali pokušavam uvijek govoriti zdravorazumski. Mi moramo razmišljati i o turističkoj sezoni. Nama sad treba da jednostavno ukinemo te covid-potvrde. One su trebale biti donesene kada su bile donesene, sad je vrijeme da se one ukinu, to sam predložio i na sastanku vladajuće koalicije", rekao je Hrebak.

Razlike u cijepljenosti između Britanije, Izraela i Hrvatske

Ipak, treba podsjetiti i na razlike u cijepljenosti između Velike Britanije i Izraela s jedne strane te Hrvatske s druge strane. Britanija je iznad 70 posto cijepljenosti opće populacije, kao i prosjek EU, dok je izrael gotovo na 65 posto. Hrvatska je znatno ispod toga i još nije dosegla ni 54 posto. Omikronom je cjepivo vjerojatno postalo još manje učinkovito u sprječavanju same zaraze, no smatra se da i dalje u velikoj mjeri šititi od najtežih oboljenja i smrti.

Treba li u Hrvatskoj ukinuti covid-potvrde?

Ukidanje covid-potvrda u svakom slučaju je tema o kojoj je pokrenuta rasprava jer se posebno u svjetlu dominacije nove varijante omikrona postavlja pitanje njihove opravdanosti.

Izjasnite se stoga u anketi. Treba li Hrvatska ukinuti covid-potvrde? 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više

 

Pročitajte više