ANKETA Treba li zabraniti "Za dom spremni"?

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

DANAS je u Spomen-parku Brezovica pokraj Siska održano središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnovan Sisački partizanski odred.

Ove godine, u povodu 80. obljetnice osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda, događaj je organizirala vlada.

Ova obljetnica ponovno je u fokus javnosti vratila inicijativu koju je početkom ove godine pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus kako bi se sankcionirala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

 

U nacrtu se predlaže dopuna zakona po kojoj bi se svi koji u javnom prostoru koriste, javno ističu, nose na odjeći ili pokazuju u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi kaznili kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

Kraus: Nema razloga zašto zabrana ne bi bila izglasana

Ognjen Kraus je danas ocijenio da u današnjoj parlamentarnoj većini nema nikoga tko bi mogao biti protiv izmjena Kaznenog zakona kojima bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja te da je to pitanje dobre volje. 

"Mislim da postoje svi uvjeti za to jer u sastavu onih koji podržavaju vladu se nalaze i zastupnici manjina i oni koji su direktne žrtve NDH. Postoji još nekoliko članova vladajuće većine koji su te orijentacije i zastupanja da to potpomognemo", izjavio je Kraus upitan je li realno da postojeća većina usvoji izmjene Kaznenog zakona.

Kazao je to nakon što je najavio da će Hrvatskom saboru biti upućen prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo korištenje ustaškog znakovlja, među ostalim i pozdrav "Za dom spremni", dodavši da u parlamentarnoj većini nema nijedne ekstremno desne stranke. Ocijenio je da stoga nema razloga zašto te izmjene ne bi bile izglasane.

Bačić kaže da se o tome još mora raspravljati

"Smatram da danas u parlamentarnoj većini ne postoji nitko tko bi mogao biti protiv toga. Prema tome, pitanje je samo dobre volje i isto tako smatram da se parlamentarnom većinom taj zakon može izglasati", istaknuo je. 

Na prvom sastanku sa saborskim zastupnicima predstavnik HDZ-a podržao je taj prijedlog, no predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić rekao je da se "o tome još treba razgovarati".

Kraus je rekao da prijedlog izmjena zakona sadrži zabranu ustaškog znakovlja i negiranja povijesti, odnosno žrtava NDH i logora, a prema najavi, prijedlog bi u Hrvatski sabor trebao biti poslan uskoro.

Pupovac: Ta zabrana je civilizacijsko pitanje

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da je donošenje izmjena Kaznenog zakona za zabranu ustaškog znakovlja i pozdrava "Za dom spremni" civilizacijsko pitanje za sve političke aktere u Hrvatskoj, ali ono ne bi trebalo biti predmet uvjetovanja, već razgovora.

 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je podržao zabranu, kao i Radimir Čačić, koji je rekao da će podržati prijedlog izmjene Kaznenog zakona da se zabrani pozdrav "Za dom spremni".

Nobilo: Jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH

Najavljenu izmjenu Kaznenog zakona, kojom bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja i pokliča ZDS, u programu N1 komentirao je odvjetnik Anto Nobilo. Kaže da prijedlog izmjene Kaznenog zakona nije vidio, ali da je jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH.

Pojasnio je da se trenutno sudi po općem propisu koji govori o remećenju javnog reda i mira te da se radi o tumačenju zakona, a zakonom se ne može sve predvidjeti.

"Oni koji su željeli minirati, to su izminirali i napravili nekoliko presuda koje su bile dijametralno suprotne. Ako su naši suci samostalni i mogu donositi presude, trebamo napraviti zakon. Austrijanci su napravili prekršajnu kaznu od 10.000 eura i nestali su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Bleiburg je riješena stvar", rekao je Nobilo.

Nobilo ističe da su ljudi umorni od svega toga, a država je ta koja treba podvući crtu, dodavši kako je HOS mistificiranje problema, a ne problem.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više