Aparat za kisik u bolnici u Marofu se nije sam zapalio? Liječnica objavila detalje

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U SPECIJALIZIRANOJ bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu umro je pacijent. Prema prvim informacijama, zapalio se aparat za kisik na koji je čovjek bio spojen. Iz bolnice pak kažu kako se uzrok požara još mora utvrditi te da oni nisu dojavili da je došlo do samozapaljenja aparata.

"Danas u 12:29 na 112 je dojavljeno da je u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof na Odjelu produženog liječenja došlo do požara aparata za kisik, na koji je bio priključen pacijent, koji je, uslijed požara i zadobivenih ozljeda, preminuo", objavila je policija.

Očevid je završen, a policija ispituje svjedoke.

 

Bolnica: Nismo javili da se zapalio aparat za kisik

"Nažalost, moram vas izvijestiti da se danas u Općoj bolnici Varaždin dogodila tragedija u kojoj je preminula osoba. Osobno sam obavijestila obitelj i na raspolaganju smo za svaku pomoć i podršku. Odmah su angažirane sve službe i učinjeno je sve da su pacijenti i osoblje sigurni.

Ravnatelj isto izražava sućut obitelji i žaljenje. Župan je došao na mjesto događaja i izrazio sućut obitelji. Zatražio je od svih službi da u što kraćem roku utvrde okolnosti tragedije. Angažirane su sve službe i u tijeku su izvidi. Ovo su informacije koje vam mogu reći. Još jednom izražavam sućut obitelji", kazala je pročelnica Službe Tatjana Jurkin Vnučec. Na upit je li točno da je došlo do zapaljenja boce s kisikom ili aparata za kisik, kaže:

"Ja ne mogu reći o čemu se radi. Obaviještene su nadležne službe, i policija i vatrogasci. Ne, nismo dojavili da je došlo do eksplozije aparata za kisik, dojavili smo da je došlo do požara."

Kako javlja Jutarnji, u požaru je poginuo S.S. iz Oštrica. Sestra ga je spojila na kisik, da ga bi dvije minute kasnije, kad je ušla u sobu, čistačica zatekla već izgorenog.

Izvidi u tijeku

Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, koje je provelo očevid, izjavio je Hini kako je zasad utvrđeno da je u bolesničkoj sobi došlo do požara u kojem je jedan pacijent smrtno stradao.

"Slijedi poduzimanje daljnjih izvida, potrebnih dokaznih radnji i naravno vještačenja kojima će se utvrditi prvenstveno uzrok zbog kojeg je požar nastao", rekao je Galić. Upitan može li se u ovom trenutku govoriti o nečijoj odgovornosti, rekao je da zasad nema osnova za takve zaključke.

Beroš traži hitno očitovanje

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je sućut obitelji preminuloga u tragediji koja se dogodila u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin te zatražio žurno očitovanje ravnatelja kako bi se rasvijetlile okolnosti nesretnog događaja.

"Po dobivanju informacija o ovoj tragediji odmah sam stupio u kontakt s bolnicom, županom i kolegama iz zdravstvene inspekcije kako bismo utvrdili sve činjenice i odredili daljnje korake. Nažalost, to neće vratiti preminulog pacijenta, ali će rasvijetliti okolnosti ovog događaja. Iako to ne može nadomjestiti gubitak obitelji u ovom teškom trenutku, bit će učinjeno sve da se utvrde činjenice", izjavio je ministar Beroš.

Od ravnatelja Opće Bolnice Varaždin Nenada Kudelića ministar Beroš zatražio je žurno očitovanje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti nesretnog događaja, navodi Ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Pročitajte više