Apple reagirao na odluku da će svi mobiteli u EU morati imati univerzalni punjač

Foto: EPA

EUROPSKA unija danas je objavila da će narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobitele. Taj je potez razbjesnio tvrtku Apple, koja je poznata po tome što proizvodi svoje jedinstvene punjače. Iako do najavljenih promjena još nije došlo, Apple bi već ovom najavom mogao biti prisiljen na neke izmjene. 

"Europski su potrošači dovoljno dugo frustrirani time što im nekompatibilni punjači stoje u ladicama. Dali smo industriji i više nego dovoljno vremena kako bi došla do vlastitih rješenja, ali sada je vrijeme da uvedemo zakonodavne akcije za zajedničke punjače", izjavila je Margarete Vestanger, šefica EU za tehnologiju. Dodala je i da je ovo važna pobjeda za korisnike i okoliš te u skladu sa zelenim i digitalnim težnjama.

Nova odluka na tragu ranijih akcija Komisije

Prema Europskoj Komisiji, građani EU posjeduju u prosjeku tri punjača. Ipak, čak 38% potrošača izjavljuje da barem jednom nisu mogli napuniti svoje telefone, jer im ispravan punjač nije bio pri ruci. Prema Europskoj Komisiji, oko 2.8 milijardi eura je godišnje potrošeno za kupnju dodatnih punjača, koji nisu došli u paketu s uređajem. Europski su službenici i ranije ulagali napore kako bi prisilili industriju da standardizira punjače. 

Apple nije sretan s idejom o jedinstvenim punjačima

Na nove je izmjene već reagirala tvrtka Apple, izjavivši da su zabrinuti da će stroge regulacije koje nalažu samo jedan tip punjača obeshrabriti inovacije, što će u konačnici nanijeti štetu potrošačima. Ipak, na kraju su diplomatski dodali da će se "angažirati s dionicima, kako bi im pomogli naći rješenje koje štiti interese potrošača".

Pročitajte više