Arhitekt: Evo koje je najelegantnije rješenje za odlaganje otpada u Zagrebu

Foto: Robert Anic/PIXSELL

ARHITEKT Igor Ekštajn je tijekom gostovanja na N1 govorio o problemima u Zagrebu te je komentirao kako bi se mogao riješiti problem s odlaganjem otpada u metropoli.

Kaže da je najelegantnije rješenje da se smeće ne gomila u javnim prostorima te da su mnoge zagrebačke zgrade projektirane da imaju prostorije za odlaganje otpada u prizemlju.

"Obiteljske kuće imaju dvorište u koje se mogu odlagati kontejneri. Princip da se smeće odvaja na parceli stambene zgrade i kuće, a onda iznosi u određeno vrijeme, kad će Čistoća pokupiti smeće, mislim da je to najelegantniji princip. Tako nema prisutnosti kontejnera i smeća u javnom prostoru", objasnio je arhitekt za N1.

Primjer Bostona

Vlast u Zagrebu je odgodila primjenu novog modela odvajanja otpada, a Ekštajn je naveo kako se odvoz otpada regulira u Bostonu.

"U Bostonu zgrade imaju prostorije u prizemlju u kojem se odvaja smeće. Upravitelj zgrade dužan je jednom tjedno iznijeti kontejnere na ulicu i tada čistoća pokupi kontejnere", rekao je Ekštajn.

Osvrnuo se na moguću izgradnju socijalnih stanova u Zagrebu pa naveo da ih ne bi trebalo graditi na najjeftinijim lokacijama. 

"O tome treba razmišljati kao o točkastoj izgradnji na više različitih lokacija i time će se eliminirati stigmatizacija ljudi koji žive u takvim stanovima. Drugo, grad će imati ravnomjerniju i bolju strukturu stanovništva. Treba razmišljati o Gredelju kao prostoru s velikim potencijalnom", rekao je arhitekt Ekštajn za N1.

Pročitajte više