Armenci u Hrvatskoj: Dižemo svoj glas, ovo je istina o Armeniji

Foto: EPA

ETNIČKI Armenci u azerbajdžanskoj odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabahu pristali su na ruski prijedlog o prekidu vatre, dan nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli deseci i ozlijeđene stotine.

Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa. Samoprozvana "Republika Artsak" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstvo. Povodom sukoba u Nagorno-Karabahu oglasila se zajednica Armenaca u Hrvatskoj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Pozivajući se na činjenicu da je Armenija jedna od najstarijih civilizacija..."

"S obzirom na to da se armenski narod u Arcahu, njih više od 120.000, već devet mjeseci nalazi u totalnoj blokadi i izolaciji od ostatka svijeta, uključujući i medijsku; s obzirom na to da od 19. rujna armenski narod u Arcahu trpi i izložen je zastrašujućim oružanim napadima od strane Azerbajdžana u kojima je do sada poginulo već više dvije stotine ljudi, među kojima i civili i djeca, pri čemu nije isključena mogućnost pokretanja velikog izbjegličkog vala, a: pozivajući se na tri desetljeća od uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Armenije, te na više nego uljudne i srdačne kontakte i susrete između najviših državnih dužnosnika kroz cijelo spomenuto razdoblje..."

"Pozivajući se na činjenicu da je Armenija jedna od najstarijih civilizacija u povijesti čovječanstva, smještena na razmeđi civilizacija i kontinenata, čije su tlo gazili i pregazili brojni osvajači u svojim pohodima, i da je, usprkos toj činjenici, armenski narod jedini ostao i opstao do dana današnjeg; pozivajući se na činjenicu da je Armenija prva država na svijetu koja je prihvatila kršćanstvo, po apostolima svetom Judi Tadeju i svetom Bartolomeju, a koje do dan danas živi zahvaljujući vjeri duboko usađenoj u napaćenom i ponosnom armenskom narodu, vođenom od svoje Armenske apostolske Crkve..."

"Pozivajući se na činjenicu da tijekom povijesti uništenoj baštini unatoč, u Armeniji još uvijek postoji zadivljujući broj najstarijih pisanih izvora u povijesti čovječanstva, kao i prve izgrađene kršćanske crkve (4. stoljeće), dok se na području Arcaha, u drevnom samostanu Amaras, od 4. stoljeća nalazila i prva armenska škola, koju je utemeljio tvorac armenskog pisma Mesrop Maštoc; pozivajući se na zajedničke kršćanske/katoličke temelje i poveznice između armenskog i hrvatskog naroda, te brojne slične povijesne događaje..."

"Dižemo svoj glas..."

"Pozivajući se na činjenicu da država Azerbejdžan postoji (tek) od 1918. godine, te na povijesna zbivanja tijekom 20. stoljeća vezana uz Arcah posebice krajem 1980-ih i tijekom 1990. (nakon raspada bivših sovjetskih republika i uspostave samostalne države Armenije), za 'arcahsko pitanje' međunarodna zajednica i danas ne nalazi rješenje: Mi, Armenci u Hrvatskoj i Hrvati, prijatelji Armenije i armenskog naroda dižemo svoj glas, kako bismo kriknuli istinu o Armeniji i armenskom autohtonom narodu koji živi u Arcahu (Nagorno Karabah), a trenutno se nad njim vrši genocid pred očima cijelog čovječanstva..."

"Uočavamo da pojedine svjetske krizne situacije i u njih uključene države, dobivaju trenutačnu reakciju, pomoć i/ili sankcije, dok se Arcah i muke armenskog naroda tijekom proteklih mjeseci, ali i godina uopće ne spominju u medijima i javnosti. Nadamo se i očekujemo, da će svi u  Hrvatskoj, koji imaju mogućnost djelovati i reagirati u svojim službama/mjestima/pozicijama, (i) u slučaju Armenije i Arcaha, glasno i jasno pred cijelim svijetom, zahtijevati pravednost, demokraciju i poštivanje ljudskih prava - temelje svakog demokratskog društva te tako zaustaviti i spriječiti genocid koji se u 21. stoljeću događa u Arcahu pred očima cijelog svijeta, te neće ostati zataškan i prešućen kao genocid iz 1915. i od mnogih do danas nepriznat, a da će autohtoni armenski narod koji ovdje tisućljećima živi, moći o(p)stati i dostojanstveno živjeti na zemlji svojih pradjedova i predaka, i u budućnosti čuvajući svoju tisućljetnu baštinu, koja je i baština cijelog čovječanstva", stoji u priopćenju hrvatskih Armenaca.

Pročitajte više

 

Pročitajte više