Armenija i Azerbajdžan pristali na civilnu misiju EU na granici

Foto: EPA

EUROPSKO VIJEĆE je priopćilo da su Armenija i Azerbajdžan pristali na civilnu misiju EU uz granicu tih zemalja, gdje je u najtežim sukobima između dviju bivših sovjetskih država od 2020. potkraj prošlog mjeseca ubijeno više od 200 ljudi. Također je rečeno da će se sljedeći sastanak komisije za razgraničenje održati u Bruxellesu do kraja listopada.

Dogovor je postignut nakon što su se u četvrtak u Pragu na marginama prvog sastanka na vrhu Europske političke zajednice sastali azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev, armenski premijer Nikol Pašinjan, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Desetljeća neprijateljstva

"Armenija i Azerbajdžan potvrdili su svoju predanost Povelji Ujedinjenih naroda i Deklaraciji iz Alma Ate iz 1991. kojom obje strane međusobno priznaju teritorijalni integritet i suverenitet", navodi se u priopćenju Europskog vijeća.

Civilna misija Europske unije počet će u listopadu i trajat će najviše dva mjeseca. "Svrha je ove misije izgraditi povjerenje i svojim izvješćima pridonijeti graničnim komisijama", priopćilo je Vijeće.

Sukob između Armenije i Azerbajdžana povezan je s desetljećima starim neprijateljstvima oko kontrole nad regijom Nagorno-Karabah, međunarodno priznatim kao dio Azerbajdžana, ali do 2020. u velikoj mjeri pod kontrolom većinskog etničkog armenskog stanovništva.

Pročitajte više