Armenija pristupila Međunarodnom kaznenom sudu, Rusija se naljutila

Foto: EPA

Kremlj je danas ocijenio pogrešnom odluku Armenije, povijesnog saveznika Moskve, o ratifikaciji članstva u Međunarodnom kaznenom sudu (MKS), tijelu koje je izdalo nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina. "Ne vjerujemo da je pristupanje Armenije Rimskom statutu ispravno sa stajališta bilateralnih odnosa. I dalje smatramo da je to pogrešna odluka", rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitri Peskov.

Posljednjih su se mjeseci odnosi između Moskve i Erevana znatno pogoršali s obzirom na poraz armenskih pobunjenika u borbi protiv Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu pa je Peskov ocijenio da Armeniji nije preostalo ništa bolje od savezništva s Moskvom. Kremlj je kazao da je smatrao Armeniju saveznikom, ali da se sada tako ne ponaša. 

Nalog za uhićenje Putina

Armenija je članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza na čelu s Rusijom koji čini nekoliko bivših sovjetskih republika. Rusija je i glavni opskrbljivač Armenije oružjem te ondje ima vojnu bazu.

Armenski parlament je danas ratificirao pristupanje MKS-u nakon obavljenih brzih rasprava o ovom projektu. U proljeće je MKS izdao nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što znači da će ga sve zemlje pod jurisdikcijom MKS-a morati uhititi ako kroči na njihov teritorij.  

Moskva je osudila tu odluku Međunarodnog kaznenog suda. "Smatramo da je odluka MKS-a u pogledu predsjednika Putina nezakonita i nevažeća", ponovno je danas kazao Peskov.

Pročitajte više

 

Pročitajte više