Armenija moli Francusku za pomoć. Putin gubi bitnog saveznika?

Foto: EPA

BRITANSKI Guardian donosi priču da je Armenija zamolila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da vodi njezine mirovne pregovore s Azerbajdžanom.

Molba koju je Armenija uputila Macronu došla je nakon sastanka članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) koji se u srijedu održao u Jerevanu u Armeniji.

Armenski premijer Nikol Pašinjan se tijekom protokolarnog fotografiranja udaljio od Vladimira Putina koji mu je stajao s lijeve strane. Time se sve više potiču nagađanja da se Armenija želi distancirati od Rusije.

Armenski premijer je ljut zbog spora s Azerbajdžanom

Pašinjan je potom odbio potpisati deklaraciju koja je sastavljena na summitu, a obrušio se i na sam CSTO, ugovor o međusobnom branjenju koji su 1992. potpisale Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Armenija. Ugovor je današnji oblik poprimio 2002., a sadržava članak analogan onom u Sjevernoatlantskom ugovoru koji kaže da se napad na jednu članicu CSTO-a tretira kao napad na sve.

Pašinjana je naljutilo to što CSTO nije stao u obranu Armenije kada ju je u rujnu napao Azerbajdžan, piše Guardian. Te dvije zemlje već su tridesetak godina u sporu i oružanim sukobima oko Gorskog Karabaha, enklave unutar Azerbajdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Armenci. U rujanskim sukobima umrlo je gotovo tristo ljudi.

Putinov glasnogovornik tvrdi: Spremni smo pomoći

"Deprimirajuće je to što članstvo Armenije u CSTO-u nije spriječilo azerbajdžanske agresivne akcije", rekao je Pašinjan tijekom summita u Jerevanu.

Azerbajdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može prihvatiti da Francuska igra ulogu u mirovnom procesu, dok je ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao da su Rusi spremni pomoći dogovoriti daljnje mirovne sporazume.

Pročitajte više

 

Pročitajte više