Asteroid noćas prošao bliže Zemlji od nekih satelita

Ilustracija: Shutterstock

NOĆAS je blizu Zemlje projurio poveći asteroid 2023 BU. Otkriven je tek prije nekoliko dana, a projurio je pored nas bliže od nekih satelita. 2023 BU, veličine minibusa, u 1:30 u noći prošao je iznad Južne Amerike na visini od 3600 km; što je njegova najbliža točka susreta s našim planetom, piše BBC.

Dakle, proletio je pored nas mnogo bliže nego što je visina (oko 36.000 km) na kojoj se nalaze geostacionarni, odnosno telekomunikacijski sateliti. Ova vrsta satelita se giba sinkrono s okretanjem Zemlje oko svoje osi pa se čini da miruje iznad određene točke na ekvatoru. No treba napomenuti da većina satelita kruži oko Zemlje na visinama između nekoliko stotina i 2000 kilometara.

Otkriven prije šest dana

Asteroid je 21. siječnja otkrio astronom amater Genadij Borisov sa svoje zvjezdarnice MARGO na Krimu, a zatim su na njega bacili oko brojni opservatoriji diljem svijeta kako bi mu preciznije odredili putanju. Mada se radilo o izuzetno bliskom susretu, NASA je jučer procijenila kako nema razloga za paniku jer nema nikakve šanse da pogodi Zemlju.

Čak i da nam je prišao puno bliže, većina asteroida bi izgorjela u atmosferi, a samo neki njegovi komadi bi pali na Zemlju kao meteoriti. NASA-in sustav za procjenu opasnosti od udara naziva Scout, koji je dio projekta instituta Jet Propulsion Laboratory (JPL), analizirao je sve dostupne podatke o orbiti 2023 BU te ustanovio da će se raditi samo o "vrlo bliskom prolasku".

"Scout je vrlo brzo odbacio mogućnost udara. Ipak, ustanovio je da će se asteroid izuzetno približiti Zemlji. Zapravo, ovo je jedan od najbližih zabilježenih prolazaka svemirskog tijela blizu Zemlje", rekao je jučer Davide Farnocchia, inženjer koji je razvio projekt Scout.

Pročitajte više

 

Pročitajte više