Blizu nas pronađen egzoplanet veličine Zemlje, no tamo je možda kao u horor filmu

Ilustracija: ESO

ZNANSTVENICI su pronašli egzoplanet gotovo iste veličine kao Zemlja, a koji kruži oko sićušne zvijezde koja se, relativno gledajući s obzirom na udaljenosti unutar svemira, nalazi poprilično blizu nas.

"Mali planeti oko M patuljaka dobar su 'laboratorij' za istraživanje atmosferske raznolikosti stjenovitih planeta i uvjeta u kojima može postojati nastanjiv planet sličan Zemlji", napisali su astronomi iz Astrobiološkog centra u Japanu, a prenosi Science Alert.

Zašto pri potrazi za vanzemaljskim životom gledamo egzoplanete nalik Zemlji?

Naša galaksija, Mliječna staza, iznimno je veliko područje puno zanimljivih svjetova, no za sada nismo uspjeli odgovoriti na jedno od najvećih pitanja koje je postavilo čovječanstvo - zašto smo ovdje? Ne samo da ne znamo zašto smo tu; nije nam poznato ni kako, zbog čega baš naš planet i postoji li još jedno takvo tijelo u svemiru na kojem se razvio život.

S obzirom na to da smo do sada jedino na Zemlji zabilježili razvoj flore i faune, logično je da stručnjaci primarno pri potrazi za vanzemaljcima promatraju populaciju egzoplaneta sličnih Zemlji po veličini, sastavu, temperaturi i masi.

Među tim egzoplanetima, najzanimljiviji su oni koji kruže relativno blizu oko svoje male zvijezde i tranzitiraju, odnosno prolaze između nas i nje - jer je tako najlakše odrediti sastav atmosfere. Naime, kada egzoplanet prolazi ispred zvijezde, kroz njegovu atmosferu prolazi djelić svjetlosti zvijezde, a u njoj elementi apsorbiraju ili pojačavaju neke valne duljine spektra.

Oko manjih, tamnijih i hladnijih zvijezda poput crvenih patuljaka, nastanjiva temperaturna zona se nalazi mnogo bliže zvijezdi nego što je to kod Sunca. To znači da je orbitalni period kraći, tako da se mnogi tranziti mogu zabilježiti i složiti kako bi se dobili bolji podaci o spektru.

No, male egzoplanete je teže pronaći. Unutar 100 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava, pronađeno je samo 14 egzoplaneta manjih od 1.25 polumjera Zemlje, a koji kruže oko crvenih patuljaka.

Razlike između K2-415b i našeg planeta

No, postoje neke značajne razlike između Zemlje i spomenutog planeta (K2-415b). Ovaj egzoplanet je skoro jednake veličine kao naš planet, no ima mnogo veću masu - tri puta veću od Zemljine. To znači da K2-415b ima veću gustoću od Zemlje.

I puno je, puno bliže svojoj zvijezdi: ima orbitalni period od samo četiri dana. Istina, nastanjiva zona crvenog patuljka može biti mnogo bliža od nastanjive zone Sunca, s orbitama mjerljivim u danima, a ne mjesecima, no ovo je ipak malčice preblizu za udobne uvjete za nastanak života.

S obzirom na to da se K2-415b ipak nalazi unutar ruba nastanjive zone K2-415 to bi moglo značiti da ima atmosferu, no da je ona vrlo vjerojatno pomalo zastrašujuća. Primjerice, i Venera je unutar nastanjive zone, no njena gusta atmosfera više podsjeća na prikaz pakla ili scenu iz horor filma, nego na ugodno mjesto za život.

Treba napomenuti da sustav K2-415, udaljen od nas samo 72 svjetlosne godine, možda ima više planeta te ako nema znakova života na K2-415b, možda ga možemo jednoga dana otkriti na nekom drugom za sada neotkrivenom svijetu koji kruži oko iste zvijezde.

Istraživanje naziva An Earth-sized Planet around an M5 Dwarf Star at 22 pc bi trebalo uskoro biti objavljeno u časopisu The Astronomical Journal.

Pročitajte više