AUDIO Ukrajina objavila snimku: "Ovaj poziv dokazuje da su Rusi raznijeli branu"

Screenshot: SBU

UKRAJINSKA obavještajna služba (SBU) danas je objavila da je presrela telefonski poziv koji, kako tvrde, dokazuje da su ruske snage digle u zrak branu Nova Kahovka i pripadajući hidroelektranu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson i tako izazvale ogromne poplave, prisililo tisuće stanovnika na bijeg i uzrokovalo ekološku pustoš.

Ukrajinski obavještajci danas su na društvenim mrežama objavilo audio isječak razgovora koji traje oko minutu i pol. U zapisu se čuju dvojica muškaraca koji su izgleda razgovarali o posljedicama katastrofe na ruskom jeziku. 

"Oni ga nisu nisu napali, to je bila naša diverzantska skupina"

"Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska skupina", rekao je jedan muškarac kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika. "Htjeli su, kao, preplašiti (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali", rekao je. SBU nije iznio više detalja o razgovoru ili sudionicima. Objavili su da su otvorili kaznenu istragu za ratne zločine i "ekocid".

"Napadači su htjeli ucijeniti Ukrajinu dizanjem brane u zrak i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim djelovanjem na jugu naše zemlje", priopćio je SBU.

Ove informacije nisu neovisno provjerene.

 

AP: Nema dokaza da su Ukrajinci granatirali branu

Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za uništenje brane. Ukrajinci tvrde da su Rusi raznijeli branu aktiviranjem eksploziva u unutrašnjosti brane, dok Rusi tvrde da je brana uništena ukrajinskim granatiranjem.

Novinska agencija Associated Press jučer je pak objavila da je detaljno pregledala snimke ostataka brane nakon uništenja te zaključila da nema tragova granatiranja.

Analitičari smatraju da je uništenje brane postavljanjem eksploziva u unutrašnjost puno vjerojatniji scenarij, čemu doprinosi i podatak da je brana prije uništenja bila potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

Pročitajte više

 

Pročitajte više